El museu de la fassina Balanyà de l'Espluga de Francolí obrirà les portes el 4 de desembre

L'antiga fàbrica d'alcohol combinarà museografia tradicional i tecnològica

De fàbrica d'alcohol a museu. La fassina Balanyà de l'Espluga de Francolí –que data de mitjan segle XIX– tornarà a obrir les portes a primers de desembre, convertida ara en un centre museístic per mostrar el seu antic funcionament. El visitant coneixerà els processos productius per obtenir l'alcohol i els seus derivats a partir de la brisa, les eines que s'empraven i les persones que hi participaven. Tres dels antics treballadors de la fàbrica d'alcohol de Cal Balanyà, Joan Cera, Josep Rossell i Jordi Montserrat, expliquen en primera persona com s'hi treballava i la feina que hi realitzaven, el procés d'obtenció de l'alcohol des que arribava la brisa fins que sortia el bocoi ple.

El document d'història oral i audiovisual recull el testimoni dels treballadors i es reprodueix en un punt del recorregut per l'interior del museu. A l'exterior el visitant també podrà veure una demostració de com es feia l'aiguardent a petita escala, amb un alambí.

La recuperació de la fàbrica d'alcohol s'ha pogut materialitzar gràcies a les diverses aportacions rebudes: de la Generalitat de Catalunya, a través de la Llei de barris, amb un import de 90.000 euros; del sistema del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, amb 60.000 euros més, i de l'Ajuntament de l'Espluga de Francolí, que col·labora amb 30.000 euros, amb els quals s'arriba a una inversió superior al mig milió d'euros.

Reclams culturals

El nou museu, dissenyat per l'arquitecte Dani Freixas, que també va executar el projecte del Museu de la Vida Rural de l'Espluga, combina museografia tradicional i tecnològica. Al municipi, la fassina, formarà part de la trilogia productiva de temàtica agrícola conjuntament amb el Museu del Vi i el Museu de la Vida Rural, que ha estrenat recentment un nou edifici annex a l'antic. Els tres museus suposen un reclam didàctic, cultural i turístic de la vila, juntament amb la cova de la Font Major i el recorregut templer.

La rehabilitació de l'antiga fassina de Cal Balanyà es va iniciar ara fa alguns anys amb la restauració exterior de l'edifici annex a l'oficina de Turisme, des del qual s'accedirà al nou museu (plaça del Mil·lenari) a partir de l'obertura de les portes, prevista per al 4 de desembre, amb motiu de l'acte d'inaugural (19.30 h), en el qual es preveu l'assistència del nou director general de Patrimoni Cultural, l'espluguí Jordi Roca.

Segons Florenci Romeu, tècnic del Museu de l'Alcohol Fassina Balanyà, «l'ànima de la fabrica era la màquina de vapor (segles XVIII-XIX), que feia funcionar l'interior i exterior de la fassina i que és unes de les peces fonamentals del museu».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.