ciència
A la recerca del plaer intel·lectual
David Bueno és el científic de capçalera d'aquest suplement, d'aquest diari, de fet, com ja l'he anomenat en altres ocasions. A més de la seva inesgotable capacitat de treball, sempre rigorós i amb esperit divulgatiu, té un subtil sentit de l'humor. Amb el seu darrer assaig, Neurociència per educadors, ho demostra amb un subtítol llarg i paròdic: Tot allò que els educadors sempre han volgut saber sobre el cervell dels seus alumnes i mai ningú s'ha atrevit a explicar-los de manera entenedora i útil. Doncs aquest “mai ningú s'ha atrevit” ha passat a la història.
Nascut a Barcelona el 1965, és professor i investigador de genètica a la Universitat de Barcelona. La seva recerca se centra en la formació del sistema nerviós i la seva relació amb la conducta, inclosos els processos d'aprenentatge. És un gran difusor cultural: xerrades, col·laboracions a la ràdio, als mitjans escrits (400 articles publicats)...
Aquest és el seu tretzè llibre de divulgació i el dedica als seus alumnes, de qui “tantes coses he après”, per obrir l'apartat de cites amb un fragment del Satisfaction, dels Rolling Stones, i un altre de The Wall, de Pink Floyd. Per què? Perquè el llibre ens parla de les emocions, de la satisfacció, de l'aprenentatge... En definitiva, de les relacions, del foc creuat entre la motivació, la creativitat, el risc, l'optimisme i la cerca de novetats, tot orientat a un plaer final.
Bueno divideix l'assaig en 17 capítols que inclouen fins a 37 preguntes (i les corresponents respostes desenvolupades), més un de conclusions, un bonus track i un interludi amb un exercici de papiroflèxia amb què fa entenedora una part del funcionament del cervell segons les lleis de la genètica a través de la construcció d'un avió de paper. Un llibre dirigit als educadors, és cert, però que també serveix a qualsevol lector per meditar sobre l'aprenentatge i sobre la influència de determinats coneixements en neurociència.