cultura

festes i tradicions

carnaval

El ‘txupinazo' a la plaça del Ruc de Solsona donarà la benvinguda al carnaval

La capital del Solsonès enceta avui la seva festa més popular

Ha escalfat motors amb actes el cap de setmana i mostrant els gegants bojos als nens

El txupinazo d'aquest vespre (20 h) a la plaça del Ruc serà el tret de sortida del carnaval de Solsona, que compleix més de quaranta anys de tradició des que es va recuperar després de la dictadura franquista. Solsona inicia avui una setmana de gresca, però fa dies que es prepara per donar la benvinguda a la seva festa més popular. La ciutat ha escalfat motors amb actes previs el cap de setmana –com la posada de bates– i exposant a la Sala Polivalent els gegants bojos, la imatgeria pròpia del carnaval, perquè els més petits puguin visitar-los. Tot i que el plat fort de la festa serà aquest cap de setmana, amb els gegants i la penjada del ruc com a protagonistes, avui i demà ja hi ha diversos actes, com el sopar gras i la festa posterior, avui, o la baixada de boits, demà.

La comissió organitzadora, l'Associació de Festes del Carnaval de Solsona, ha decidit introduir alguns canvis per millorar la logística i la seguretat; per exemple, es canvia el punt d'arribada del Carnestoltes, que es traslladarà a la carretera de Torà. A més, l'Ajuntament de Solsona ha anunciat que instal·larà lavabos portàtils on es concentren la major part d'actes de carrer. Es col·locaran a la plaça de Ribera. La junta de govern local ha desestimat la petició d'alguns veïns –es van presentar 115 signatures– perquè es reconsiderés l'emplaçament dels serveis però intensificarà la vigilància perquè se'n faci un bon ús. A part, ha convocat el quart Concurs del Carnaval de Solsona a Instagram i totes les fotos de la festa que es pengin amb les etiquetes #carnavalsolsona2017 i #solsonaturisme aspiraran a guanyar un lot de productes de marxandatge de la ciutat.

Torelló s'embala amb el Pullassu

El tret de sortida del carnaval de Terra Endins es produirà avui amb el Pullassu. A partir de 2/4 de 9 del vespre, a la plaça Germà Donat es reuniran els diversos elements i personatges que formen part d'aquesta festa ludico-festiva-sexual, que arriba a la vintena edició. Com és tradició, la rua es dirigirà cap a la plaça Vella, on Xapot el Bruixot intentarà tallar el membre al gegant Margalef per tal de menjar botifarra i beure l'apòzema, una beguda pròpia de la festa. Música, balls i molta gresca seran els ingredients per encetar quatre dies de carnaval. Enguany, la festa del Pullassu així com la gran rua de dissabte es podran veure en directe per la Xarxa de Televisions Locals. Avui a la tarda també se celebrarà el carnaval de la gent gran al casal de Torelló.

Encetada la disbauxa, el carnaval de Terra Endins continuarà demà amb la festa de les senyoretes i homenots, en què els homes es disfressen de dona i les dones, d'home. La rua de dissabte serà el moment àlgid a la població osonenca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia