memòria històrica
Una còpia està dipositada al Monument als Vençuts
Una de les persones que coneix millor la història de les expedicionàries d'Alberto Bayo és l'artista Claudi Casanovas, a qui va arribar a les mans, de manera inesperada, una de les còpies de l'enigmàtic manuscrit que van circular per Mallorca durant la guerra. Casanovas, ceramista de prestigi, s'havia guanyat prou la confiança de la seva galerista de Londres, Anita Besson, perquè l'any 2000 li enviés un full esgrogueït de paper ceba, escrit per les dues cares amb una cal·ligrafia microscòpica, que acabava de recuperar d'entre les pertinences del seu pare. Els Besson, jueus originaris de Zuric, havien viscut a Mallorca fins al 1936, quan l'esclat de la guerra va obligar-los a fugir de l'illa, de la qual la galerista, que aleshores tenia tot just tres anys, guardava un feliç record i una vaga familiaritat amb la llengua catalana. No era un coneixement suficient, però, per entendre aquella lletra endimoniada, de manera que va enviar el document a Casanovas amb el prec que l'hi transcrivís.
“Als meus ulls, era semblant a una joia o una relíquia”, explica l'artista, que després de llegir-lo per sobre va enfundar-lo en cel·lofana i el va penjar, “com una icona”, al seu estudi de Riudaura esperant l'ocasió de copiar-lo sense pressa. “Me'l mirava com un objecte, com una sola imatge tancada en ella mateixa, i no pas com un text per ser llegit”, continua Casanovas, que va adonar-se que com més intentava desxifrar el manuscrit, més fosc es tornava. Cada cop més intrigat per aquell paper fràgil, el 2003 va rebre l'encàrrec de l'Ajuntament d'Olot de concebre el Monument als Vençuts i, poc després, a la televisió, va veure un documental sobre la història d'unes milicianes en què se citaven fragments sencers del seu manuscrit i, el més impactant de tot, es completava la història d'abjecció, tortura i mort que quedava fora del text. “M'hauria agradat poder plorar”, recorda Casanovas, que va decidir dipositar el paper en una urna a l'interior del monument, inaugurat el 2006.
El mateix artista explicarà avui (19 h) les vicissituds d'aquesta obra monumental i la seva ànima secreta durant la inauguració, a l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa, de l'exposició Als vençuts. Diari d'una miliciana, que servirà també per presentar el llibre que acaba d'editar sobre els seus 40 anys de trajectòria artística.