cultura

Memòria històrica

Reclamen la recuperació de les trinxeres d'Alcanar

L'últim temporal ha deixat al descobert la línia de fortificació construïda per l'exèrcit republicà a la platja de l'Estanyet

L'associació Lo Rafal proposa que l'Ajuntament declare la descoberta BCIL

L'últim temporal marítim ha deixat al descobert les trinxeres de la fortificació militar, construïda per l'exèrcit republicà a l'inici de la Guerra Civil espanyola, a la platja de l'Estanyet de les Cases d'Alcanar. Es tracta d'una de les estructures de defensa que formava part del conjunt de fortificacions militars que es van construir a Alcanar, igual que a la resta del litoral català, com a element dissuasiu per a possibles desembarcaments del bàndol franquista. En concret, la llevantada va destapar la trinxera que unia els dos nius de metralladores que estan uns metres endinsats a l'aigua i, actualment, desplaçats de la seva ubicació original. Ara, l'associació cultural Lo Rafal d'Alcanar ha reclamat que s'aprofiti la descoberta per documentar les trinxeres i endegar un projecte de recuperació que doni valor a aquesta part del patrimoni contemporani del municipi.

Concretament, l'associació cultural ha demanat a l'Ajuntament d'Alcanar que s'inclogui la nova descoberta en la declaració de bé cultural d'interès local (BCIL) que preparen per al conjunt de fortificacions de la Guerra Civil espanyola que hi ha al terme municipal. L'entitat aposta per excavar les trinxeres, documentar què hi ha, fer una planimetria i impulsar un projecte de recuperació. “L'Estanyet és un lloc emblemàtic del municipi. Són les fortificacions més properes al poble i a les quals és més fàcil accedir”, ha explicat el president de Lo Rafal, Joaquim Buj. L'entitat treballa des del 2008 a recuperar i “reivindicar” el patrimoni de la Guerra Civil a Alcanar. Entre el 2009 i el 2011 es va desenvolupar un estudi sobre la línia de costa fortificada que es va posar a disposició del consistori i hi han treballat arranjant elements antics i fent visites guiades per donar a conèixer tot el patrimoni existent d'aquest període. “És patrimoni del poble i som una entitat que lluita molt perquè en formi part. Que no sigui només la cultura ibera, sinó que la cultura contemporània estigui a l'abast de tothom”, ha defensat Buj.

Una trentena d'estructures al litoral canareu

L'arqueòleg i historiador d'Alcanar Damià Grinyó ha explicat que hi ha una trentena d'estructures al llarg de tot el litoral. Es tracta de búnquers, bateries, nius de metralladors, trinxeres i fortins, entre d'altres. L'estructura de la platja de l'Estanyet consistia en dos búnquers distanciats uns 50 metres entre si, amb una trinxera d'evacuació cadascun que confluïen a la trinxera principal de la platja. Aquesta donava accés al refugi polvorí, on es guardava l'armament i descansaven els soldats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Amèric
Cantautor

“Sense ulls propis no hi pot haver mirada global”

Girona

‘Pul·lulants’, entre parpellejos

GIRONA
MÚSICA

L’Acústica es reivindica com a “gran aparador pop del país”

FIGUERES
PATRIMONI

Monistrol de Montserrat comença la restauracio de l’ermita de Sant Antolí

Monistrol de montserrat
Cultura

La Casa dels Gegants de Cardona serà realitat al primer semestre de 2025

Cardona

El Marrameu, una jornada festiva que reivindica la cultura i la tradició el 28 de setembre

PALAFRUGELL
llibres

Quatre dones, llegendes i redempció a Formentera

barcelona
nomenaments

Josep Maria Carreté, gat vell de la gestió cultural pública, nou secretari general del departament de Cultura

barcelona
música

Carlinhos Brown actuarà amb Chambao el 12 de setembre a Barcelona

barcelona