cultura

subhasta

Surt a subhasta un marc inèdit de Rafael Masó per a la família Cendra d'Anglès

Balclis fixa el preu de sortida de la peça, datada cap a 1905, en 2.000 euros

La fundació de l'arquitecte no descarta participar en la licitació de l'obra

La casa Balclis de Barcelona subhastarà demà un marc de caoba curosament treballat amb una garlanda de roses i detalls de ferro forjat que pertany a l'etapa primerenca de Rafael Masó, que l'hauria fet per encàrrec de l'industrial d'Anglès Tomàs de Cendra cap a 1904 o 1905. L'obra, desconeguda fins ara, ha estat autenticada per la Fundació Rafael Masó de Girona i per Joan Tarrús, expert en l'obra de l'arquitecte, els quals han col·laborat amb Balclis per determinar l'autoria i la datació de la peça. El director de la fundació, Jordi Falgàs, assegura que es tracta d'“una peça impressionant, totalment inèdita i molt destacada del Masó jove, encara modernista”. De fet, l'arquitecte estava acabant tot just la carrera a Barcelona, i Tomàs de Cendra li hauria encarregat aquest marc de dimensions considerables (148 x 156 cm) abans de confiar-li el mobiliari i la reforma del mas el Soler de Sant Hilari Sacalm, entre 1906 i 1909, i la rehabilitació de la Casa Cendra d'Anglès, en la qual Masó treballaria entre 1913 i 1915.

La Fundació Masó no va confirmar ahir si participarà en la subhasta, però Jordi Falgàs es va mostrar satisfet per “l'interès que la peça ha despertat dins el sector, cosa que demostra que entre tots hem aconseguit que l'obra de Masó sigui valorada i apreciada”. Una prova del prestigi creixent que l'arquitecte gironí ha anat guanyant entre els experts i els col·leccionistes és que aquest marc de roses, amb un preu de sortida de 2.000 euros, és presentat com un dels lots més destacats en el catàleg d'antiguitats de Balclis.

L'estil pot sorprendre un públic avesat a identificar Masó amb la contenció i l'austeritat de formes del noucentisme, però aquesta és una obra primerenca, en què l'arquitecte sentia encara vivament la influència d'Antoni Gaudí. Tot i això, s'hi reconeixen elements ja típicament masonians, com ara “la valentia en la torsió i el relleu del ferro forjat, l'acabat ondulat del contorn o l'originalitat i exquisidesa en les curvatures dels perfils interiors i exteriors”, assegura la casa de subhastes. Però sobretot s'hi percep la seva mà en el fet que aprofités un marc que havia de servir per exposar-hi una litografia de la Sagrada Família per pirogravar damunt la fusta, amb una refinada cal·ligrafia, una dedicatòria al matrimoni Cendra i les seves filles, dins aquell “sentit poètic i quasi místic” que distingiria el seu treball. Aquesta és la segona peça important de Masó que Balclis treu a subhasta. La primera va ser un paraigüer de ferro forjat que la Fundació Masó va adquirir el 2013 per 5.000 euros i que avui és al MNAC.

D'altra banda, avui la mateixa casa subhastarà lots de pintures de Josep Berga i Boix, Pere Gussinyé i Ramon Barnadas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia