cultura

patrimoni històric

Sant Adrià protegirà un conjunt escultòric religiós

El ple aprova declarar bé cultural d'interès local l'obra de Charles Collet a l'església de les Santes Juliana i Semproniana

El temple, al barri de Via Trajana, està afectat per l'allargament d'un vial

L'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs iniciarà els tràmits per protegir el conjunt escultòric de l'església de les Santes Juliana i Semproniana, afectada per la construcció futura de l'eix Via Trajana-Sant Ramon de Penyafort, que preveu l'enderrocament de l'edifici. El ple va aprovar per unanimitat en la darrera sessió ordinària una moció presentada pel grup municipal d'ICV-EUiA que insta el consistori a fer l'informe i iniciar els tràmits necessaris per declarar bé cultural d'interès local (BCIL) el conjunt, obra de l'escultor suís Charles Collet.

L'església de les Santes Juliana i Semproniana va ser inaugurada el juliol del 1950 i l'obra escultòrica que es vol protegir es troba als capitells, les mènsules i altres elements integrats en l'arquitectura del temple. Les peces són obra de l'escultor suís Charles Collet, autor, entre d'altres treballs, de la portalada del baptisteri de l'Abadia de Montserrat, de l'església de Sant Pere de Figueres o la parròquia de la Sagrada Família de Terrassa.

Conjunt singular

La importància per a Sant Adrià rau en la singularitat del conjunt, tal com explica l'historiador local Jose Luis Muñoz, que és també coordinador d'ICV al municipi: “Tenim pocs elements patrimonials i és important preservar-los.” La declaració de BCIL pot salvar el conjunt de Charles Collet de quedar reduït a runa en el moment que es desencalli el projecte urbanístic que provocarà l'enderroc de l'església de Via Trajana. Muñoz recorda que el temple forma part d'una proposta de rutes per Sant Adrià elaborada pel col·lectiu Dones de Futur. El conjunt escultòric de Charles Collet no és l'única obra d'art que contenia l'església de les Santes Juliana i Semproniana. En els murs hi havia un treball pictòric mural del recentment desaparegut pintor Rafael Rosés Rivadavia que es va perdre gairebé del tot quan els actuals responsables de la parròquia van decidir pintar de blanc les parets del temple. “En aquest cas, les pintures es van perdre malauradament per la manca d'interès i sensibilitat de l'Ajuntament de Sant Adrià; ara no podem permetre que passi el mateix amb les escultures”, reconeix l'impulsor de la moció.

Charles Collet, nascut a Ginebra el 1902 i mort a Barcelona el 1983, és un dels artistes escultòrics més importants i reconeguts del segle XX a Catalunya. Va participar en el noucentisme tardà i va evolucionar cap a formes més estilitzades i esquemàtiques, de superfícies rugoses i estructura angulosa, compacta, que sovint voregen l'abstracció. A més de l'escultura, la seva va ser una trajectòria pluridisciplinària en què es troben obres de pintura, dibuix, gravat, orfebreria, ceràmica i també poesia en llengua francesa.

LA DATA

7-1950
Inauguració
de l'església de les Santes Juliana i Semproniana, al barri de Via Trajana, a Sant adrià de Besòs.

LA FRASE

És un conjunt escultòric singular en una ciutat on tenim molt pocs elements patrimonials
Jose Luis Muñoz
historiador i impulsor de la declaració bcil


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia