cultura

Cultura

Una novel·la nascuda a l'institut

Una estudiant de Vilanova del Camí publica una novel·la originada en un treball de recerca sobre el procés de creació literària

‘Iris' ja ha venut gairebé els 200 exemplars que ha editat amb el suport de reserves prèvies

La jove vilanovina Laura Tapiolas Fàbregas va dedicar el seu treball de recerca de batxillerat a l'estudi del procés, de la posada en pràctica i la definició del treball creatiu i de l'edició i la publicació d'una novel·la.

Però no en va tenir prou i va sentir que havia d'escriure un llibre per completar el treball. I així neix Iris, la primera novel·la d'aquesta jove de 17 anys, una història de superació de les pors relacionades amb un trastorn que afecta la vida del personatge principal, l'Eloi, una lluita en la qual compleix un paper cabdal l'amor i l'empatia de la Carla.

Després d'haver explorat prèviament tot el procés creatiu, Tapiolas volia fer un exercici de transparència: “Volia trencar barreres i aproximar l'autor i el lector.” La portada juga amb aquesta idea, perquè prescindeix d'ornamentació. La jove recorda com passejava per una llibreria: “Mirant vaig pensar que era impossible competir perquè et triessin a tu, per això vaig pensar que calia anar a l'essència del llibre i la millor manera era començar la història a la portada.” Amb la novel·la a les mans, editada gràcies a la reserva prèvia de 160 exemplars, Tapiolas reconeix: “Gairebé no m'ho puc creure.”

Combinant el gènere de la novel·la amb els microcontes, a Iris “no sobra ni una paraula”, segons la periodista i escriptora Mireia Rubio, amb qui l'estudiant va parlar mentre feia el treball. Rubio té dues novel·les a la seva esquena i quan Laura Tapiolas li va exposar la idea d'escriure la novel·la l' estiu passat reconeix que veia molt difícil que la pogués acabar. Mireia Rubio adverteix: “Aneu-la seguint, que promet.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia