La recuperada fassina Balanyà de l'Espluga mostra el procés d'industrialització a Catalunya

El centre museístic, en què s'ha invertit més de mig milió d'euros, va obrir ahir

L'activitat de la fassina de Cal Balanyà de l'Espluga de Francolí es veu reflectida en l'espai que ocupa ara el nou centre museístic, annex a l'oficina de turisme del municipi, des d'on s'hi accedeix.

Aquests equipaments es van inaugurar ahir en un acte que va aplegar molts veïns i va presidir, entre altres autoritats, el director general del Patrimoni cultural, Jordi Roca. A banda de sentir-se emocionat com a espluguí, Roca va destacar el fet «d'endegar al municipi un projecte de gran valor patrimonial», un fet que va valorar positivament dins el context actual.

El projecte d'habilitació del museu ha estat dissenyat per l'arquitecte Dani Freixas, que també ha dut a terme l'execució del nou edifici del Museu de la Vida Rural al municipi, i ha suposat una inversió de més de mig milió d'euros.

El nou museu de l'alcohol de l'Espluga combina museografia tradicional i tecnològica, a través de la qual el visitant podrà conèixer el funcionament d'aquesta indústria familiar on es destil·lava vi o brisa per a l'obtenció d'aiguardent; els processos productius i els seus derivats, les eines que s'empraven i les persones que hi treballaven.

La recuperació de l'edifici de la fassina, declarat bé d'interès local per l'Ajuntament espluguí, ha rebut el suport de la Fundació Lluís Carulla i del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (Mnactec), que l'ha incorporat a la seva actual xarxa de 25 museus tècnics i industrials. En aquest context el funcionament de l'activitat industrial de la fassina de l'Espluga durant la postguerra civil espanyola esdevé un element clau per conèixer i entendre la importància de l'alcohol a Catalunya, el paper de les fassines (destil·leries d'alcohol), les exportacions de l'aiguardent, la fil·loxera i els fets socials i econòmics que van fer que l'aiguardent es convertís en un dels principals productes de l'exportació catalana dels segles XVIII i XIX.

Com a recursos expositius i per a una millor interpretació, es recullen a través de tres audiovisuals els testimonis orals d'antics treballadors. Una de les peces fonamentals que es podrà contemplar durant la visita és la màquina de vapor, «l'anima de la fàbrica», segons va indicar Florenci Romeu, tècnic del museu, que també va explicar que al final del recorregut hi ha una demostració a petita escala i amb un alambí de com es feia l'aiguardent.

Reclams culturals

La fassina Balanyà se suma a la trilogia productiva de temàtica agrícola al municipi, juntament amb el Museu del Vi i el Museu de la Vida Rural (MVR), que suposen un reclam didàctic, cultural i turístic a la vila i que es complementa amb l'oferta de les coves de l'Espluga i el recorregut templer i hospitaler.



ARQUITECTURA

‘Parlaments d’aigua’, la proposta catalana per a la Biennal d’Arquitectura

BARCELONA
ART

L’artista Refik Anadol estrena una quarta obra exclusiva per a la Casa Batlló

BARCELONA
Cultura

Primeres cinc figures de la imatgeria festiva declarades Bé Cultural d’Interès Nacional

Vilafranca del Penedès
Cinema

El cinema Truffaut renova la seva identitat visual corporativa

Girona
Música

Julieta i Mushkaa col·laboraran juntes en un nou tema

barcelona

Sons del Món arrenca la 17a edició amb el 80% de les entrades venudes

ROSES
Eric del Arco
Aprenent de llibreter a la llibreria Documenta i president del Gremi de Llibreters de Catalunya

“La Sagrada Família és la icona número 1 del món”

Barcelona
cinema

Amics, amants i còmplices de la Filmoteca

Barcelona
Sergio Dalma
Cantant

“Els artistes tenim molt d’ego, però els polítics... déu-n’hi-do!”

Barcelona