Una fundació recaptarà fons per completar el campanar de Jujol a l'església de Sant Jaume de Creixell

Al cimbori de la torre hi falta una agulla en forma de lleó des de fa 50 anys

Tot i que el campanar de l'església de Sant Jaume de Creixell es va construir durant el segle XVIII (el temple, de fet, data del segle XVI), l'any 1917 Jujol hi va afegir un cimbori que ha estat afectat pel pas del temps, i que ni tan sols es va executar de manera completa. Ara la Fundació Campanar de Jujol vol posar fil a l'agulla perquè aquesta obra quedi, com a mínim, tal com estava en temps de Jujol.

Per fer-ho possible, la fundació ha encarregat un avantprojecte a Josep Llinàs, l'arquitecte que ja va rehabilitar el Teatre Metropol de Tarragona (també de Jujol) i que preveu que el cost dels treballs ascendeixi a 217.000 euros. «Ara mateix tenim disponibilitat pressupostària per a un 50% d'aquest cost», va explicar el tresorer de la fundació, Jordi Llopart, que va avançar que la nova entitat s'encarregarà de buscar subvencions i de recollir aportacions de particulars per arribar a l'import necessari. «També pensem organitzar activitats que permetin recaptar més fons», va detallar Llopart.

La principal intervenció del projecte serà recuperar el penell que coronava el campanar i que presentava les figures d'un lleó i una creu. Aquesta peça es va retirar l'any 1959 després de ser afectada per un llamp, i tot i que la figura de la bèstia es conserva encara a la parròquia, la creu es va perdre (segons sembla, es va vendre a un ferroveller de Tarragona). Ara, l'avantprojecte planteja refer ambdues figures en alumini i tornar-les a instal·lar.

La intervenció inclourà també la reconstrucció de la coberta superior del cimbori, la recuperació de la geometria original als murs perimetrals i l'eliminació del revestiment actual en aquests murs i als arcs principals, que es deixaran amb maó a la vista.

Renúncia a la pintura

El projecte original que Jujol va elaborar per al cimbori del campanar preveia altres actuacions que finalment no es van arribar a executar ni en l'obra original. Així, l'arquitecte modernista volia que les voltes de l'encapçalament de la torre estiguessin pintades tot dibuixant sanefes, i que als arcs secundaris s'hi afegissin elements de planxa, a més de l'afegit d'escuts al cos del cimbori.

Finalment, però, la fundació ha preferit renunciar a aquestes previsions inicials de l'artista per no provocar polèmiques. «Suposo que si es fes el poble es dividiria entre qui està a favor i qui està en contra d'aquests canvis», va comentar Llopart.

El projecte sí que s'encarregarà de fer una sèrie de millores a l'estructura, malmesa pel pas del temps, i preveu sanejar o substituir tots els elements de ferro, que també es protegiran d'una nova corrosió. A més, es restauraran les quatre estàtues de sants que envolten el cimbori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.