festa de cinema
Lo Cercacurts fa un “punt i a part” i el festival no es durà a terme enguany
Després d'una dècada, s'obre un període de “reflexió” sobre el futur del certamen de curtmetratges d'àmbit rural
El 2016 va rebre 600 films
En un moment de reivindicació del curtmetratge com a peça cinematogràfica major, un dels pocs i més veterans festivals dedicats al gènere a les comarques lleidatanes tira de moment la tovallola. Després de deu edicions, els organitzadors de Lo Cercacurts, el festival de curtmetratges de Montornès de Segarra, han anunciat que obren un període de “reflexió”. Així, l'onzena edició del festival, que tradicionalment es duia a terme al llarg de dos caps de setmana de juliol, queda anul·lada.
Lo Cercacurts va néixer amb l'ambició “d'acostar el cinema als pobles i difondre la cultura rural”, tot exhibint sobretot curtmetratges fets a les comarques lleidatanes, produïts en llengua catalana i de temàtica rural. La primera edició va rebre 27 films, però l'any passat es va batre el rècord: 600 curts rebuts, 51 d'exhibits i 700 espectadors durant els dos caps de setmana de juliol. L'èxit implica molta feina d'organització, per a un equip petit i altruista, com assenyala el director del festival, Robert Garcia. “Hauríem de ser més gent, de voluntaris n'hi ha, però costa. I, mirant altres festivals, també tenir més finançament”, hi afegeix. El pressupost de la darrera edició, amb el suport del Consell Comarcal de la Segarra i l'Institut d'Estudis Ilerdencs, era de 6.000 euros. Robert Garcia fa un balanç molt positiu d'aquesta dècada de curts en l'àmbit rural: “Estem molt satisfets. La decisió l'hem pres per una suma de coses. No és un adeu definitiu, sinó un punt i a part.” De moment, “no ens hem plantejat les línies de futur, hem de reflexionar sobre el caire que li puguem donar.”
LA XIFRA
LA FRASE
Projecte per rodar curts en terres de Lleida
Robert Garcia i la presidenta del jurat de Lo Cercacurts, Judith Colell, preparen la realització de cinc o sis curtmetratges rodats a la demarcació de Lleida. “Obrirem una convocatòria perquè la gent ens enviï una pàgina amb una història real o inventada relacionada amb el món rural”, explica Garcia. Dos els rodarien ells i la resta directors lleidatans. Lo Cercacurts vol mantenir viva la flama de la participació ciutadana.