36è premi joaquim ruyra de narrativa juvenil

La història d'un nen salvatge

Gabriel Janer Manila (Algaida, 1940) ha tardat 35 anys a escriure He jugat amb els llops, un llibre commovedor basat en la història real d'un nen salvatge que va viure deixat de la mà de Déu entre els sis i els dinou anys a Sierra Nevada, després que el seu pare, propietari d'un mas, l'hagués venut per quatre rals a un pastor de cabres.

És la història de Marcos Rodríguez Pantoja, una història terrible d'un nen que va haver de sobreviure com un esclau guardant cabres mentre va ser viu el seu amo, el tenebrós pastor, i sol i abandonat quan el pastor va morir. Una història que va passar als anys seixanta i que el franquisme mai no va tenir cap mena d'interès de fer pública.

Janer Manila va conèixer aquest jove el 1975, quan ja tenia 29 anys, i a partir del seu relat oral va bastir la seva tesi doctoral a la UAB. Ara el repte era transformar aquest relat oral en un castellà desgavellat en un text literari en català. «Em feia por però m'hi vaig llançar... 35 anys després», relata. La història del nen salvatge de Sierra Nevada, que avui té 63 anys i viu a Galícia, també serà portada al cinema pel director Gerardo Olivares. La pel·lícula, en el guió de la qual ha participat Janer Manila, s'estrenarà al juliol amb el títol Entre lobos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.