cultura

museus

Campanya dels museus sobre guerres i migracions

Els onze museus de la xarxa de Lleida i Aran organitzen vint-i-tres activitats per al Dia Internacional dels Museus

Els onze museus de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran han organitzat 23 activitats que s'allargaran durant la setmana per celebrar el Dia Internacional dels Museus, que tindrà lloc dijous. Per primer cop, els equipaments s'han unit per idear una campanya unitària que, sota el lema Conflictes bèl·lics i migracions. Memòries ferides i reconciliació, vol establir un diàleg entre les peces dels museus i el drama dels refugiats.

La presidenta de la Xarxa de Museus, Carme Bergés, va explicar ahir que algunes de les peces que s'exposaran formen part de les mostres permanents de cada museu, però d'altres “les traiem del magatzem i, per tant, són inèdites”. En tot cas, va dir Bergés, el més atractiu és que “ara els donem una lectura diferent”, que va exemplificar amb el calze que exposarà el Museu Diocesà de l'Urgell, que “en l'exposició permanent explica un fet litúrgic i ara explicarà un fet de guerra”.

Entre les activitats que s'han organitzat hi ha xerrades i un cicle de conferències i documentals sobre els conflictes actuals i els efectes sobre el territori, el patrimoni i les persones. A més, dijous faran una jornada de portes obertes amb entrades gratuïtes i dissabte se celebrarà la Nit dels Museus.

Algunes de les peces que s'hi podran veure seran els fragments de metralla d'una de les 70 bombes que es van llançar durant el bombardeig aeri del 3 de desembre del 1938 a la capital de la Segarra, que s'exposaran al Museu Comarcal de Cervera. També un conjunt de llibretes, contes i material escolar que vol expressar la mirada infantil durant la Guerra Civil espanyola, que es podrà veure a l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu; o bé un ganivet amb pom d'anella, vinculat a la tragèdia del call de Tàrrega, que s'exposarà al Museu Comarcal de l'Urgell.

Per escenificar les activitats, el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona va ser escenari d'una performance de dansa, creada especialment per a l'ocasió, a càrrec dels ballarins Xavi Blanco i Eva Domínguez, de la companyia Dancescape, que es va representar davant del finestral romànic del campanar de la catedral de Solsona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia