La barca museu ‘Gacela' de Palamós retorna a mar
S'han finalitzat els treballs de manteniment, que per primera vegada s'han fet a Palamós i amb el sistema tradicional
La gestiona el Museu de la Pesca
La Gacela, la barca museu que gestiona el Museu de la Pesca de Palamós, ha tornat a l'aigua, després de finalitzar les tasques de reparació, que per primera vegada s'han dut a terme al port de Palamós. A la Gacela, se li han dut a terme les tasques de conservació per garantir-ne el manteniment. La Gacela va ser construïda l'any 1960 a l'Ametlla de Mar, pel mestre d'aixa Gaseni Vallfegó. Amida 20 metres d'eslora, més de 5 de mànega i 2,5 de calat. És una embarcació de mitjan segle XX, vinculada al port palamosí i donada al museu el 2006.
A la manera antiga
La neteja de l'embarcació s'ha fet com es feia antigament, és a dir amb rasqueta i fregall, sense emprar mànega d'aigua a pressió per minimitzar el risc de pol·lució amb les restes animals i de pintura que van a parar a mar. El contacte de la barca amb l'aigua de mar deteriora ràpidament la fusta i els claus de ferro, motiu pel qual és convenient eixugar fustes, canviar peces i tractar-les amb pintures i emprimació. A més, s'han fet dues visites guiades durant els treballs.
LA XIFRA
Una mostra flotant de gran interès
La Gacela és un dels bucs senyera del Museu de la Pesca especialment perquè va ser el primer de la costa catalana a fer visitables a l'aigua barques de pesca, convertint-les en objecte a través de la seva exposició. L'objectiu era que aquesta embarcació servís com a eina pedagògica i cultural “embarcant” el públic cap a la coneixença del dia a dia del món pesquer.
Aquesta és una embarcació de mitjan segle XX que respon a un model característic de costa catalana pel que fa a dimensions, sistema constructiu i equipaments: popa ampla per obrir portes, espai per triar el peix i proa alta per fer cara al mal temps. Només l'any passat, el 2016, prop de 4.800 persones van visitar aquesta mostra flotant. Les tasques per manipular l'embarcació han estat possibles gràcies a la col·laboració de Ports de la Generalitat, la Confraria de Pescadors de Palamós i l'empresa General Nàutic.