cultura
Obituari
Mor la poetessa i escriptora Pilar Cabot
Amb una extensa obra literària, va ser un referent cultural a la comarca d'Osona
La poetessa i escriptora Pilar Cabot va morir ahir a la matinada als setanta-sis anys. Referent cultural a la comarca d'Osona, Cabot va escriure una vintena d'obres centrades bàsicament en el gènere poètic però en la seva trajectòria també s'hi troben creacions en prosa. Entre els seus títols més destacats hi ha Avui estimo Baudelaire, que va suposar el seu debut com a escriptora el 1988, Ombres de mots i de silencis, o A l'ombra del semàfor, que va publicar el 2001 i va ser escrit conjuntament amb el seu marit i també referent cultural de la comarca, Armand Quintana, mort l'any 2005.
En paral·lel a la seva activitat literària, Pilar Cabot va destacar pel fet de ser una persona molt implicada en l'activitat cultural osonenca i en la defensa de la cultura catalana. En aquesta línia, la poetessa resident a Tavèrnoles col·laborava habitualment en mitjans de comunicació comarcals i organitzava i participava en esdeveniments literaris com per exemple les tertúlies poètiques de la Biblioteca Joan Triadú.
El 2014, la Marxa dels Vigatans, que se celebra la vigília de l'Onze de Setembre i que anualment reconeix una personalitat de la comarca per la seva tasca en defensa de la cultura catalana, va escollir Pilar Cabot. Durant la jornada d'ahir, institucions públiques, ajuntaments com els de Vic –on va néixer– i de Tavèrnoles –on residia des de feia anys– entre d'altres, així com entitats com Òmnium i l'Assemblea Nacional Catalana, amb les quals tenia una estreta relació, van expressar a través de les xarxes socials el seu condol i van recordar la seva figura.
Una llibreria, una època
Pilar Cabot també era molt coneguda a Osona per haver regentat des del 1965 fins al 1985 la llibreria Calm a la ciutat de Vic. L'establiment es va caracteritzar des dels seus inicis per promocionar els escriptors en llengua catalana i promocionar la seva lectura en una època en què no era habitual. Durant l'època franquista i també en els primers anys de democràcia, la llibreria Calm també va ser un destacat punt d'activitat cultural i de defensa del catalanisme.