Arquitectura

La rehabilitació de les cases de l’Onyar, premi Més10

Ahir es van lliurar els Premis d’Arquitectura 2017, que van correspondre ‘ex aequo’ a ‘Dues cases de suro’, d’Emiliano López i Mònica Rivera, i a ‘Casa davant el mar’, de Xavier Martí i Lucía Ferrater

La demarcació gironina del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) va dur a terme ahir al vespre l’acte de lliurament de la 20a edició dels Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona. El jurat, format per Jaume Avellaneda i Díaz-Grande, Magda Mària i Serrano, Manuel Ruisánchez i Capelastegui i Núria Salvadó i Aragonés, va decidir atorgar el premi de la categoria Més10 a la rehabilitació de 83 cases sobre el riu Onyar a Girona, de Fuses-Viader Arquitectes. Segons el jurat, aquest projecte és mereixedor del premi “pel fet de ser una de les primeres actuacions urbanes dels ajuntaments democràtics que va proposar la recuperació i el reciclatge d’espais urbans degradats, darreres, secundaris i sense projecte per convertir-los en una nova façana de la ciutat amb instruments tan elementals, efectius i econòmics com el color i l’arrebossat”. També en valora especialment que aquesta nova façana urbana “formi part de l’imaginari col·lectiu, hagi esdevingut una de les imatges de referència de la ciutat i un model d’un tipus d’intervencions per a la transformació, la millora i la recuperació d’altres ciutats”.

En la categoria Arquitectures, el premi ha correspost aquest any ex aequo a Dues cases de suro a Palafrugell, d’Emiliano López i Mònica Rivera, i a Casa davant el mar al Port de la Selva, de Xavier Martí Galí i Lucía Ferrater Auquer. El jurat en reconeix el valor de dues arquitectures domèstiques situades en entorns diferents. En els dos casos destaquen “la qualitat dels espais interiors aconseguits”, així com “la incorporació de la visió del paisatge exterior i la llum natural, que generen atmosferes força diferents, que entren en simbiosi amb l’entorn (el bosc i el mar mediterrani) i que entenen el caràcter del lloc i l’incorporen com a material del projecte”. També destaquen la preocupació mediambiental que manifesten els dos projectes guanyadors.

Pel que fa la categoria Interiors, aquest any el guardó el premi ha estat per a Radiador de Llum a Banyoles, d’unparelld’arquitectes (Eduard Callís i Guillem Moliner) i Jesús Bassols. El jurat n’ha destacat, entre altres aspectes, “la capacitat de transformar un espai que inicialment no té cap atribut en un espai de qualitat mitjançant la utilització de la geometria, la llum, una làmpada i un element —el vidre treballat en peces petites i en format vertical— que esdevé, juntament amb la fusta lacada de color blanc, sistema constructiu”.

Quant a la categoria Paisatges, Cuques de llum a Olot, de Jordi Hidalgo, ha estat mereixedor del premi, segons el jurat “per haver entès el projecte de paisatge més com a acció que no com una construcció d’aquest i, així, activar un lloc sense una identitat forta”. També s’ha valorat “l’ús d’instruments quotidians i econòmics (les etiquetes fluorescents de preus de supermercat i les broquetes de fusta) com a instrument-mitjà de projecte”.

Finalment, en la categoria Efímers s’ha premiat Dèdal a Girona, de Laia Escribà, Oriol Granyer i Miquel Prats, i se n’ha valorat especialment “ la capacitat pedagògica i col·laborativa de l’obra (s’executa entre pares i fills) i el seu caràcter d’instal·lació habitable, que permet l’experimentació interior d’un espai de gran complexitat geomètrica, semblant a un gran niu o cistell”.

La rehabilitació i ampliació d’un habitatge unifamiliar en cantonada a la Tallada d’Empordà de Montserrat Nogués i Manel Bosch és el Premi de l’Opinió 2017, atorgat pels visitants de l’exposició dels projectes presentats.

Un “valor cultural”

L’acte, conduït per la vocal de Cultura de la demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Sílvia Musquera, va aplegar el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Josep Rull; l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el vicepresident de la Diputació de Girona Fermí Santamaria, i el president de la demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Narcís Reverendo. Aquest, com a màxim representant del gremi, destaca que una de les funcions destacables del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya és “mostrar la tasca professional dels arquitectes per a la difusió en el conjunt de la societat dels valors de l’arquitectura, acció que els Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona exemplifiquen en la seva totalitat”. Uns premis que es convoquen anualment des de l’any 1997 i que posen en valor l’activitat dels arquitectes de la demarcació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia