Patrimoni

arqueologia

Extrauran uns 150 pilars de fusta del jaciment de la Draga de Banyoles

Des d’aquesta setmana i fins al juliol s’ha endegat una nova campanya arqueològica que té la participació d’una cinquantena de persones

Aquesta setmana ha començat una nova campanya d’excavacions al jaciment neolític de la Draga a Banyoles. Aquest any, els treballs tindran una durada d’uns dos mesos i se centraran en l’anomenat sector A, a prop d’on es van iniciar les excavacions al jaciment. D’aquesta manera, es continuaran els treballs que es van fer els anys 2013 i 2016. Les tasques d’aquesta campanya se centraran en la documentació i l’extracció dels pilars de fusta que formaven part de les cabanes i altres construccions. Concretament, es preveu l’extracció d’uns 150 pilars de fusta. Simultàniament, es durà terme l’estudi i l’anàlisi d’aquests elements, de gran importància per entendre com era l’organització del poblat.

Tots aquests pilars seran mostrejats per poder identificar el tipus d’arbre emprat, com va ser talat, la seva edat i d’altres característiques, com ara la seva determinació genètica. Tot això basant-se en l’anàlisi d’ADN.

Durant el període d’excavació, s’organitzaran sis jornades de portes obertes a la tarda (20, 22, 27, 29 de juny i 4 i 6 de juliol) per mostrar la feina dels arqueòlegs. També es faran dos dies de “neolítics a la fresca” (1 i 15 de juliol), per donar a conèixer alguns dels darrers avenços més significatius de la recerca. Així mateix, també es faran visites guiades els dissabtes i diumenges al Parc Neolític de la Draga, que oferirà els dissabtes, i demostracions d’activitats neolítiques el primer diumenge de cada mes.

Exposició a Barcelona

Aquest serà un any molt rellevant per al jaciment. A banda de completar les excavacions al sector A, també s’acabarà el projecte quadriennal finançat pel Departament de Cultura i es farà la incoació de l’expedient per a la declaració del jaciment com a bé cultural d’interès nacional (BCIN) per la Generalitat. A més, aquesta tardor s’inaugurarà una gran exposició monogràfica de la Draga al Museu d’Arqueologia de Catalunya a Barcelona que se suma al gran impacte científic i a la projecció internacional que ha assolit el jaciment en els últims anys, un poblat neolític que va augmentant el nombre de visitants.

LA XIFRA

7.300
anys fa que les societats pageses neolítiques es van establir al nord-est de la península.

LA DATA

1990
any en què es va descobrir el poblat neolític de la Draga, situat a la vora oriental de l’estany de Banyoles.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.