cultura

Cultura

Preparant el caliu per al festival Lluèrnia d’Olot

Aquesta proposta, que inclourà 45 instal·lacions amb la llum i el foc com a principals protagonistes, se celebrarà l’11 de novembre

Hi participaran uns cinquanta creadors diversos

Intens, molt intens i de curta durada: des de la posta de sol del dia 11 de novembre fins a la mitjanit del mateix dia. És l’espai temporal en què Olot recula milers d’anys, quan allà on ara hi ha la ciutat hi havia el foc volcànic que s’obria pas entre aiguamolls i aiguamoixos.

El festival del foc i de la llum, el Lluèrnia d’Olot, no és ja l’aposta agosarada d’un grup d’entusiastes de fer una cultura tipus verkami arrelada al territori, però amb ambició contemporània, internacional i participativa.

Com cada any, artistes visuals i professionals creatius d’àmbits ben diversos acompanyaran els alumnes de les escoles d’art de Catalunya i dels instituts i les escoles d’Olot i de la resta de la Garrotxa, que, amb les seves instal·lacions efímeres, ens redescobriran els espais quotidians amb una nova mirada. Ho van remarcar ahir els organitzadors durant l’acte de presentació del festival Lluèrnia d’aquest any.

L’estudi d’arquitectura gironí Bosch.Capdeferro ha estat escollit Hortolà de la Llum 2017 pel ple d’hortolans que ho ha estat els cinc primers anys de Lluèrnia, que són Xevi Bayona, Lola Solanilla, Maria Güell, Jordi Hidalgo i Clara Riera. Bosch.Capdeferro va ser fundat l’any 2003 per Ramon Bosch i Bet Capdeferro, tots dos arquitectes titulats per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona. L’Hortolà de la Llum és el muntatge que encarrega el festival que es podrà veure a la plaça de les Rodes, amb vistes sobre tot el nucli antic.

Pel que fa a la programació, l’organització continua apostant per no sobrepassar les 45 instal·lacions per capacitat de gestió i perquè es pugui veure tot el programa, tot i que suggereix als visitants que preparin un itinerari amb les propostes que considerin més atractives per afavorir així una visita reposada i tranquil·la.

Selecció

El programa inclourà instal·lacions seleccionades de la convocatòria oberta de projectes –el termini d’admissió es va tancar la setmana passada–, on han concorregut uns 50 autors de perfils ben diversos: artistes visuals, arquitectes, grafiters, coreògrafs, companyies de teatre, lightings, pastissers...

També formaran part del programa les propostes dels alumnes de les escoles d’art i disseny d’Olot, Terrassa i Reus, EINA i belles arts de la Universitat de Barcelona, l’Escola Municipal d’Expressió d’Olot, i l’Escola d’Art de Sant Joan les Fonts. Els instituts de secundària d’Olot i comarca també presentaran els seus projectes.

S’han fet alguns encàrrecs directes a artistes que treballen amb la llum o el foc com a element principal en la seva obra, en concret a Carme Miquel, Quim Domene i Tom Carr, aquest últim gràcies a la col·laboració de Binari, amb qui participarà també a la Bianyal 17.

I, finalment, hi haurà les produccions pròpies que marquen el perfil del festival: a part de l’Hort de la Llum, els projectes de l’Aoapix i Pimpampum, Foc!, els Contes a la Vora del Foc, el Projecte de les Escoles de Primària, On és el Drac? i l’espectacle que clourà el festival de la llum olotí.

Al centre, però no al Firal

Tot i que el gruix de les instal·lacions continuaran ocupant el centre de la ciutat, les obres del Firal obligaran a fer un canvi notable de l’itinerari habitual. L’Hort de la Llum es traslladarà a la plaça de les Rodes, a les Estires, i tindran protagonisme les diverses grederes del Montsacopa. Hi haurà instal·lacions al cementiri i al Firal dels Bous. L’organització continua apostant per l’espai fluvial, des de Can Jombi fins al molí d’en Climent. La recepció, punt d’informació i acollida del festival, que habitualment s’instal·lava a la Carbonera del Teatre Principal, es traslladarà a la Sala de Tallers de l’Hospici. El tret de sortida de Lluèrnia 2017 serà el Vermut dels Enlluernats, que se celebrarà el dissabte 28 d’octubre, i on tots els autors de les diverses instal·lacions explicaran els seus projectes. És la primera de les propostes de les Fumaroles, és a dir, la programació prèvia que constarà de diverses activitats la setmana anterior, i també s’iniciarà el Lluèrnia Kids.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.