Cinema

festival de cinema de muntanya

El Picurt es consolida com un aparador dels valors de viure a muntanya

La mostra de cinema continua reivindicant el paisatge i la història del Pirineu però fa un gest cap al record del llegat olímpic a la Seu d’Urgell

El festival de cinema de muntanya Picurt ja ha gastat les seves jornades inaugurals. Els films A la ville de... La Seu d’Urgell i Un dia perfecte per volar, en homenatge a Marc Recha, van ser els escollits per donar el tret de sortida a l’onzena edició de la mostra de cinema de muntanya dels Pirineus, que va arrencar dimarts i que se celebra fins al 24 de juny a la Seu d’Urgell, Artedó i Andorra. La mostra va explorar ahir la via andorrana, ja que part de la programació va girar sobre Ordino. En concret, en el marc de la mostra de cinema recuperat es va projectar una cinta de Jordi Gigó, datada de l’any 1982, i que porta per títol Ordino, una altra Andorra. Al Centre de Congressos d’Ordino també es va poder veure Holy unholy river i Alaska. Andorra acull la secció de cinema recuperat i projecta films de la secció oficial d’ecologia i esports, atorgant els premis d’aquestes dues categories.

La mostra projectarà fins dissabte 75 pel·lícules relacionades amb el Pirineu i les muntanyes. Entre aquestes hi ha documentals i productes de ficció que han passat pels principals festivals internacionals.

La directora del festival, Montse Guiu, ha assenyalat que la cinta escollida per a l’estrena no va ser una elecció casual: “És la nostra manera de celebrar els 25 anys dels Jocs Olímpics a la Seu, que van ser un moment històric per a la ciutat.” I hi ha afegit: “És una peça única que estem molt contents de projectar.”

Aquesta edició del Picurt ofereix un programa replet de múltiples seccions. Cada vespre es dedica a una temàtica d’esports diferent, com pot ser l’escalada, el parapent, el piragüisme i l’alpinisme. Picurt ha programat també per a aquest any un seguit d’activitats paral·leles que complementaran la programació de la mostra.

El projecte Picurt es va iniciar l’any 2006 a Artedó com a mostra de films de temàtica de muntanya durant dos dies. Aquest format va anar creixent, fins que el 2009 es va ampliar a cinc dies de durada i va incorporar també la Seu d’Urgell. Entre els seus objectius principals, figuren l’estudi, la preservació, la promoció i la difusió de la cultura, els costums i les tradicions relacionades amb el Pirineu.

Un territori que s’obre a tot i a tothom

Picurt vol fomentar la creació i difusió cultural a través de produccions culturals i sensibilitzar els espectadors sobre la realitat de viure a la muntanya i vers l’ecologia, la sostenibilitat i el patrimoni natural. En aquest sentit, Albert Batalla, alcalde de la Seu, destaca que el festival “és una invitació a sentir l’esperit de la muntanya”. La directora, Montse Guiu, opina que “el Pirineu cada vegada s’expressa més”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia