cultura

Llengua

Manlleu, epicentre de la cultura i la llengua catalanes

Les jornades arrenquen amb una conferència sobre la flama del Canigó

El gruix de les activitats serà avui

Ahir al vespre es va realitzar a la sala d’exposicions de Can Puget l’acte inaugural de la Trobada de territoris de parla catalana, unes jornades que serveixen per commemorar els cinquanta anys de l’arribada de la flama del Canigó a Manlleu i els quaranta del Congrés de Cultura Catalana. Precisament, la protagonista del tret de sortida va ser la flama que comparteixen els Països Catalans cada 23 de juny, la flama del Canigó, i el conferenciant va ser Toni Ayala, una de les persones que més coneix aquesta tradició. Durant la presentació, Ayala va repassar anècdotes de la seva vinculació amb la flama però també va posar l’accent en altres aspectes com ara l’actitud dels catalans: “Ens hem d’estimar més”, va indicar tot recordant que el poble català no ha claudicat “davant d’un Estat que ho té absolutament tot al seu favor”. Toni Ayala també va tenir paraules d’agraïment i record per a Xavier Valls i Ramon Torra, els primers portadors de la flama del Canigó a Manlleu ara fa cinquanta anys.

Dia central

Avui la trobada viurà el gruix dels seus actes, en què les taules rodones i els debats al voltant de la llengua seran els protagonistes. La jornada arrencarà a 2/4 d’11 a Can Puget amb la temàtica de l’ensenyament del català en els territoris de parla catalana, i a 3/4 d’1 serà el torn de la situació social de la llengua catalana. A la tarda, a 2/4 de 5, es comentarà l’impuls del català i les polítiques lingüístiques en diversos territoris i a les 6 serà el torn dels escriptors vinguts d’arreu dels Països Catalans. Durant el dia també cal destacar la lectura del poema Canigó per Lluís Soler a Can Puget (11.45 h), el concert de Feliu Ventura (20 h) o la mostra d’entitats d’arrel tradicional amb diversos tallers que durant tota la tarda es farà a la plaça de Dalt Vila.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia