música
concert d'aniversari
Zinkman: “Les llums seran protagonistes a la catedral”
El músic gironí ha compost la banda sonora de l’espectacle ‘Transfiguració de la nau’, que aquest cap de setmana celebra els 600 anys de la nau gòtica
“El muntatge té un concepte cerimonial”
Zèsar Martínez és un músic gironí de llarga trajectòria, provinent del rock tendent cada vegada més a l’electrònica –de La Suite Mosquito a Radical Animal Beat–, i des de fa uns tres anys treballa en solitari, creant música per a espectacles o projectes audiovisuals però també realitzant videoclips (Bigblack Rhino), amb el nom de Zinkman . Com a Zinkman ha creat la música per a l’espectacle de llum i so Transfiguració de la nau , dirigit per Xavi Bové, que es podrà veure aquest cap de setmana a la catedral de Girona: divendres amb música en directe –invitacions ja exhaurides per a les dues sessions d’aquest dia– i dissabte i diumenge amb música gravada i accés lliure a les vuit sessions previstes (21.30 h, 22.15 h, 23 h i 23.45 h). Hi entraran 450 persones per sessió.
“Jo ja havia treballat amb Xavi Bové, que em va trucar fa un parell de mesos per fer la música d’aquest espectacle amb músics de corda de la Giorquestra, als quals vam sumar l’orgue de la catedral, un piano i una mica d’electrònica, al principi i al final de la peça, en una aposta una mica arriscada. En tot moment he tingut clar que les llums són les que manen, que són les autèntiques protagonistes del muntatge, no els músics, i que la part sonora està al servei de la visual. Al final, però, tots treballem junts per crear una sola emoció”, diu Zinkman, que ha concebut una composició “minimalista, amb un concepte molt repetitiu, com si fos una espècie de loop en què vas entrant a poc a poc fins a arribar al clímax”. El marc influeix inevitablement: en un gran temple com la catedral de Girona tenen sentit paraules com ara “cerimonial” i “espiritual”, que Zinkman utilitza per definir aquesta Transfiguració de la nau, amb ritmes obsessius com els que utilitzen els indis americans i altres cultures en els seus ritus. La idea és que l’espectacle es pugui moure per altres edificis monumentals.
Mentrestant, Zinkman, que ha treballat per a companyies com ara Deambulants i Las Lo Las i ha posat música al documental Eco de ‘Primera muerte’, d’Imma Prieto, continua voltant pel món com a cantant del grup de funky sobre rodes LaDinamo, que ha actuat a la Xina i, aquest estiu, a Anglaterra i França. Zinkman també prepara un primer disc en solitari, més electrònic.