La Segarra, de Santa Coloma de Queralt, publica dos llibres per celebrar els seus 30 anys
Ambdues narracions se situen en l'època de la guerra i la postguerra
Els llibres Camí de l'infern. Els del 43 i Unes llibretes aparegudes a les golfes. Diari de Jaume Aubia 1936-1942 són dues narracions que tenen en comú l'època grisa de la guerra i la postguerra en què a tall autobiogràfic els seus protagonistes relaten les vivències personals.
La publicació de tots dos volums s'emmarca dins la commemoració del trentè aniversari de la revista La Segarra i pertanyen a la nova col·lecció Explica-m'ho, endegada «per fer arribar a molta gent les vivències personals dels seus protagonistes», per això són curts, de fàcil lectura, segons indica Anna Albareda, membre fundadora. Quant a la col·lecció Explica-m'ho, Albareda assegura «que és història pura» i preveu que s'ampliï «en funció del material de què es disposi». La idea, segons explica, és que els descendents dels protagonistes d'ambdós llibres col·laborin en la seva edició. En aquesta ocasió els protagonistes de les narracions són dos colomins, però, segons diu Albareda, «els relats de qualsevol índole poden ser també de gent vinculada a la comarca de la Baixa Segarra».
Vivències personals
En Camí de l'infern. Els del 43, l'autor, Joaquim Martí, narra d'una manera molt àgil la realitat d'una època marcada per la guerra. Amb salts importants, explica la seva vida; la seva llarga estada de tres anys a la Guinea, fent el servei militar en la quinta del 43 i de la seva feina a la farinera del poble. Han col·laborat en la publicació les dues nétes, Montse i Núria Comaposada.
Pel que fa al diari de Jaume Aubia, que no fa gaires anys es va trobar a les golfes de la casa familiar dels Aubia de Santa Coloma de Queralt, Unes llibretes aparegudes a les golfes, la història comença l'any 1936, quan el protagonista té 14 anys.
Però durant dos anys en diu molt poca cosa i no serà fins al 1938 quan comenci a escriure cada dia i quan en el seu diari hi trobem el treball al camp, la vida amb els amics, i sobretot el trasbals que viu el poble en aquests anys de guerra, i també l'adaptació de la gent a la nova situació que comporta l'entrada dels nacionals.
El llibre comprèn els anys de la guerra i de la postguerra fins al 1942. Jaume Aubia descriu tot el que viu amb un llenguatge molt planer i molt directe, i explica amb molta naturalitat com, un cop acabada la guerra, comença a assistir per primera vegada a misses i processons, i com es fa falangista, ja que els dos germans que estaven al front encara no havien tornat i no en sabien gaire d'ells.
Gràcies al seu diari s'ha pogut recuperar la vida quotidiana del poble de Santa Coloma de Queralt en aquells anys tan durs de la Guerra Civil i la immediata postguerra.
Montserrat Asbert, llicenciada en història antiga i literatura catalana, és qui ha tingut cura i ha revisat el segon llibre de la col·lecció.
«La Segarra»
La revista La Segarra està consolidada com a referent quant a la tasca informativa i cultural que en els àmbits local i comarcal du a terme l'equip de redacció, que està format per persones lligades a diferents entitats de la vila i que de manera voluntària i altruista col·laboren en la seva edició mensual. A banda de la publicació de prop d'una desena de llibres, La Segarra col·labora en tot tipus d'actes i en concursos literaris a la comarca.
La Segarra, juntament amb la Formació Permanent de l'Espluga de Francolí, ha estat distingida amb el Premi Dovella dedicat a entitats i associacions de la comarca, un guardó que es va concedir l'octubre passat a l'Espluga en el marc dels Premis Culturals de la Conca 2009.