Llibres

literatura infantil i juvenil

lluís llort

Un paquet solidari

Normalment, un llibre, un àlbum il·lustrat, té una funció: fer passar una bona estona als lectors gràcies a la història, a com està narrada i als dibuixos, per separat o tot en conjunt. N’hi ha d’altres, com és el cas d’aquest Imagine, que van més enllà i formen un paquet més ambiciós i diversificat.

Per començar, el text no es pot dir que està inspirat en el conegut himne a la pau, Imagine, que va publicar John Lennon el 1971 en el disc homònim, és que l’únic text de l’àlbum és la lletra de la cançó, tal qual, en anglès, i la corresponent traducció al català (o al castellà), tot i que no consten per cap banda els crèdits de qui n’ha fet la versió.

Un títol oportú, ara que la l’Associació Nacional d’Editors de Música dels Estats Units ha decidit que Yoko Ono Lennon és coautora de la cançó Imagine perquè l’ex Beatle es va inspirar en un llibre de poemes d’ella per escriure la cançó. A més, Yoko Ono, que s’ha sumat recentment al suport internacional al dret a decidir dels catalans, signa el breu pròleg escrit expressament per a l’edició. Cal recordar, per contrarestar aquell vell prejudici segons el qual només és “la japonesa que va separar els Beatles”, que Yoko Ono ja era una valorada artista plàstica de renom internacional abans de conèixer John Lennon i que va jugar un paper determinant perquè el músic superés unes quantes crisis provocades per la depressió i el consum d’heroïna.

Més coses. L’àlbum està il·lustrat per Jean Jullien (Nantes, 1983), un artista francès que viu a Londres que ha centrat les imatges en un colom que acull altres menes d’ocells. Un colom gris i vulgar, no el blanc més picassià. Un colom que porta un sarró ple de branques d’olivera que va escampant per les pàgines, pel món, com a símbol de pau i d’esperança bíblica.

I encara més. Els royalties que generi la venda a tot el món (a cada país en l’idioma que pertoqui) d’aquest àlbum seran destinats íntegrament a l’ONG Amnistia Internacional. Per aquest motiu surt al mercat de manera simultània a tot de països el 21 de setembre, que és el Dia Internacional de la Pau. I és que, per tancar el cercle, Amnistia Internacional té com a himne oficial Imagine.

Què? Ja és un bon paquet, oi? Doncs encara n’hi ha més. Paral·lelament a l’edició d’aquest àlbum, l’editorial Flamboyant ha creat un concurs de dibuix, pensat per a les escoles, en què els alumnes (d’entre 3 i 12 anys dividits en tres categories) hauran, si volen, de dissenyar un ocell com els convingui, inspirant-se en la cançó. Les bases es poden trobar a www.albumimagine.es

Tot plegat fa que sigui senzill recomanar aquest àlbum. Però té un perill: que no us pugueu treure l’edulcorada melodia del cap!

Imagine
Text: John Lennon Il·lustracions: Jean Jullien Pròleg: Yoko Ono
Editorial: Flamboyant
Pàgines: 33
Preu: 14,90 euros Edat: +5


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia