Cultura popular

festes i tradicions

Tradició i humor es donen la mà en una nova jornada de festa major a Igualada

Èlia Ferrer serà el nou Salero i l’entitat Apinas portarà el penó

La cursa de la síndria i les proves de l’Igualadí de Ferro van aplegar un públic nombrós

La festa major d’Igualada va viure ahir la segona jornada, que va combinar alguns dels moments més tradicionals i altres propostes juvenils més recents.

Entre les primeres es va produir el relleu en la figura del Salero. Oriol Càlichs va donar pas a Èlia Ferrer com aquest personatge, una mena de representant de la ciutat durant la festa major d’Igualada. La figura del Salero es va recuperar el 2002, després d’un segle d’absència. Va vestit a la moda del segle XVIII, amb perruca blanca, vestit llarg de vellut i una vara amb l’escut de la ciutat. L’acompanya el Saleret o Salereta, en aquesta ocasió la pròpia filla de Ferrer.

Durant el mateix acte es va presentar l’estampa del sant, una reproducció d’un pantocràtor del segle XIII que va ser convertit en un sant Bartomeu al segle XV. La imatge original estava a la desapareguda església de Sant Bartomeu d’Igualada i ara està al Museu Episcopal de Vic.

L’entitat Apinas, que celebra 50 anys fent costat a persones amb discapacitat intel·lectual o amb trastorns de desenvolupament, serà la portadora del tradicional penó, i Pau Codina serà el Tabal.

Més recents en la festa igualadina són els Jocs Bèsties que un any més va organitzar l’associació juvenil La Coll@nada. La cursa de la síndria va aplegar al voltant de 200 participants que van pujar una muntanya del municipi veí de Santa Margarida de Montbui abans de tornar al punt d’origen, sempre amb una síndria a les mans. Poc després, a la llera de l’Anoia, desenes de participants van intentar superar obstacles per demostrar que eren “igualadins de ferro”.

La diada castellera, com el 1995

L’exhibició castellera de la festa major d’Igualada reeditarà diumenge el mateix cartell de la festa del 1995. Era la primera diada dels Moixiganguers d’Igualada, una colla que acabava de néixer i compartia plaça amb la Colla Joves Xiquets de Valls i els Xiquets de Reus.

Oriol Solà, president dels Moixiganguers, reivindica que “a Igualada s’hi fan castells des de fa més de 200 anys” i el cap de colla, Jordi Moreno, assegura que aniran “a fer la millor festa major” que han fet mai”, amb l’objectiu d’assolir la tripleta de 8 que fins ara se’ls ha resistit a Igualada. Moreno hi va afegir que s’introduiran canvis en la diada per tal d’aconseguir que sigui “més àgil”.

Cels Galofré, president de la Colla Joves Xiquets de Valls, explica que per diumenge es marquen com a objectiu intentar “descarregar el pilar de 8”.

Els Xiquets de Reus volen fer a Igualada “la millor actuació de la temporada i una de les millors” de la seva història”, segons el segon cap de colla, Cesc Valls.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.