cultura

judicial

exhumació de dalí

La vident va errar el pronòstic

Els resultats de les anàlisis d’ADN conclouen que la figuerenca Pilar Abel no és filla del pintor Salvador Dalí

“Els resultats permeten excloure Dalí com a pare biològic de Pilar Abel Martínez”
La fundació assegura que s’alegra que es posi fi a una “polèmica absurda”
“Aquesta decisió judicial inusual de practicar l’exhumació ha estat totalment inadequada”
Abel diu que encara no té cap comunicació del jutjat sobre els resultats

Punt final al serial sobre la hipotètica paternitat de Salvador Dalí. Les anàlisis d’ADN conclouen que Pilar Abel no és filla del geni pintor. Així ho va confirmar ahir a la tarda la Fundació Gala-Salvador Dalí, que a través d’un comunicat assegura que havien rebut els resultats de les proves d’ADN del geni del surrealisme, que demostren que Pilar Abel no és la seva filla biològica. El jutjat de primera instància número 11 de Madrid va traslladar als lletrats de la Fundació Gala-Salvador Dalí (el despatx Roca Junyent) el dictamen emès per l’Instituto Nacional de Toxicología y Ciencias Forenses en què, després d’analitzar les mostres biològiques de Pilar Abel i les obtingudes en l’exhumació de les restes mortals de Salvador Dalí, es conclou que els resultats obtinguts “permeten excloure Salvador Dalí com a pare biològic de María Pilar Abel Martínez”.

En el seu comunicat, la Fundació Gala-Salvador Dalí assegura: “Aquesta conclusió no és cap sorpresa per a la fundació, ja que no hi ha hagut en cap moment cap indici de veracitat d’una pretesa paternitat.” En el seu escrit, molt contundent, la fundació sosté: “Es confirma que aquesta decisió judicial inusual i injustificada de practicar l’exhumació ha estat totalment inadequada i desproporcionada, i es posa en evidència la seva total improcedència i la inutilitat dels costos i perjudicis, de tota mena, que ha ocasionat”.

Accions legals

És per això que, tal com va advertir a finals de juliol, estan estudiant la possibilitat d’emprendre accions legals en aquest sentit. La fundació creu que no hi ha “cap indici que la pretensió de la demandant, Pilar Abel, tingui cap base real”, ja que l’únic que ha aportat és una manifestació notarial d’una senyora que diu que és “amiga de la mare, on afirma que aquesta li va dir que el pare de la seva filla era Salvador Dalí”. “Abans d’acordar un acte tan invasiu com l’exhumació en un museu s’hauria d’haver exigit a la demandant que es fes una prova d’ADN comparant el seu amb el del seu pare legal (ja mort) o amb el del seu germà, per tal d’aportar així el mínim indici exigible que no és filla ni germana d’aquests”, manifesta la fundació.

Davant d’aquests resultats, la fundació assegura que s’alegra que amb aquest dictamen “es posi fi a una polèmica absurda i artificial i que la figura de Salvador Dalí quedi definitivament exclosa d’unes pretensions sense fonament”. La Fundació Dalí s’alegra així mateix de poder-se centrar novament en la gestió del seu extraordinari llegat artístic i en la divulgació de l’obra i figura de Salvador Dalí.

Pilar Abel assegurava ahir que no tenia “cap comunicació” encara del jutjat sobre els resultats, dels quals va afirmar que s’havia assabentat pels mitjans de comunicació. Mentre esperava els resultats, aquest estiu, Pilar Abel, s’ha volgut allunyar de Figueres i de l’Empordà per no interferir, i ha passat l’estiu entre Madrid, on ha participat en alguns programes televisius, i Astúries, on ha desenvolupat una de les arts en què més va destacar Salvador Dalí: la pintura. Abans de saber-se el resultats de l’ADN, en unes declaracions aquest estiu a El Punt Avui, la qui diu que és filla de Salvador Dalí assegurava que estava “tranquil·la i cent per cent positiva” perquè tenia “un bon pressentiment”. De fet, assegurava que les proves li acabarien donant la raó: “L’última paraula la té l’ADN.” Però l’autoproclamada vident ha errat el seu pronòstic.

La vident Jazmine

Pilar Abel es va fer popular per haver-se querellat contra Javier Cercas perquè deia que l’havia injuriat a Soldados de Salamina i perquè es creu filla de Salvador Dalí. El 2015 va presentar als jutjats de família de Madrid una demanda de determinació legal de paternitat contra el Ministeri d’Hisenda i contra la Fundació Gala-Dalí en condició d’hereus legals del pintor. Ja fa dotze anys que Abel prova de demostrar que és filla de Dalí, i fins i tot es va sotmetre a dues proves d’ADN, però afirma que mai li van donar els resultats. Abel, de 61 anys, pitonissa d’ofici (durant força temps va ser la vident Jazmine que endevinava el futur a la Televisió de Girona), afirma que la seva mare va tenir una relació sentimental secreta amb Salvador Dalí, que va conèixer a Cadaqués, quan la dona treballava com a minyona a casa d’una família que passava temporades a la població. El jutjat de Madrid va admetre a tràmit la demanda perquè els indicis aportats per la pitonissa en el text de la demanda són suficients per tirar-la endavant.

A pocs dies del judici

Va ser concretament el juny passat quan la titular del jutjat de primera instància número 11 de Madrid, María del Mar Crespo Yepes, va ordenar exhumar el cadàver de Salvador Dalí. La prova serviria per comprovar, a través de l’ADN, si el pintor era el pare biològic de Pilar Abel Martínez, la dona que ha presentat una demanda de paternitat per exigir que se la reconegui com a filla biològica de Dalí. En la resolució del juny, la magistrada també va ordenar, a partir d’un exhort a través dels jutjats de Figueres, que se cités en data i hora la demandant, Pilar Abel, perquè se li extragués, a ella, una mostra biològica per poder fer la comparació amb la que s’agafés de les restes de Dalí. Aquest tràmit es va fer el dia 11 de juliol, quan Abel es va traslladar a la seu de l’institut toxicològic de Las Rozas, a Madrid. Allà els metges forenses li van extreure mostres de saliva per obtenir el seu ADN. Qui també es va sotmetre a proves biològiques va ser la mare d’Abel, que té 87 anys i viu en una residència a Figueres.

Així doncs, el dia 18 de setembre els resultats podran estar sobre la taula de la jutgessa Crespo Yepes, perquè és el dia que està fixada la vista per tal de discernir la demanda de paternitat al jutjat de primera instància número 11 de Madrid.

Properament es restituiran les restes mortals

El cos de Dalí encara haurà de tornar a ser tret de la sepultura un cop més per tal de restablir al cadàver les peces que els forenses van agafar per enviar al laboratori. L’exhumació del geni pintor va tenir lloc el dijous 20 de juliol, i els metges forenses li van extreure cabells, ungles, dents i ossos llargs. En un primer moment, hi havia la incògnita de l’estat en què es trobarien el cos de Dalí i si podrien trobar-hi ADN. I és que el geni del surrealisme va ser embalsamat un cop, i hi havia la possibilitat que els productes químics que es van fer servir per dur a terme aquest procés –entre els quals, formol– haguessin corromput el codi genètic. Però finalment els tècnics de l’institut de medicina legal del ministeri hi van trobar ADN. Sobretot al queixal que li van treure. Les mostres del pintor es van enviar a dos laboratoris, l’un a Madrid i l’altre a Barcelona. I, per tant, les mostres es van dividir i es van repartir a parts iguals entre les dues destinacions. Generalment, es fa d’aquesta manera per assegurar que el procés es fa correctament i per no jugar-s’ho tot a una sola carta. Un cop analitzat aquest ADN de Dalí, d’Abel i de la mare de la demandant, els resultats són negatius. Salvador Dalí no és el pare de Pilar Abel.

Pel que fa a les restes, un cop els laboratoris han analitzat els cabells, les ungles, les dents i els ossos llargs de Dalí, la fundació té previst demanar-ne el retorn perquè es puguin tornar a enterrar sota la cúpula. En un comunicat, ha anunciat que “properament es restituiran les restes mortals”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ARQUITECTURA

‘Parlaments d’aigua’, la proposta catalana per a la Biennal d’Arquitectura

BARCELONA
ART

L’artista Refik Anadol estrena una quarta obra exclusiva per a la Casa Batlló

BARCELONA
Cultura

Primeres cinc figures de la imatgeria festiva declarades Bé Cultural d’Interès Nacional

Vilafranca del Penedès
Cinema

El cinema Truffaut renova la seva identitat visual corporativa

Girona
Música

Julieta i Mushkaa col·laboraran juntes en un nou tema

barcelona

Sons del Món arrenca la 17a edició amb el 80% de les entrades venudes

ROSES
Eric del Arco
Aprenent de llibreter a la llibreria Documenta i president del Gremi de Llibreters de Catalunya

“La Sagrada Família és la icona número 1 del món”

Barcelona
cinema

Amics, amants i còmplices de la Filmoteca

Barcelona
Sergio Dalma
Cantant

“Els artistes tenim molt d’ego, però els polítics... déu-n’hi-do!”

Barcelona