Art
Els límits de Swab
Que una fira d’art a Barcelona hagi aconseguit arribar als deu anys de vida des de la tossuderia d’un privat –en aquest cas l’arquitecte i col·leccionista d’art Joaquín Díez-Cascón–, té un gran mèrit. La fira d’art Swab, però, té clars els seus límits com a certamen de petit format però sense deixar de defensar l’art emergent i les noves tendències en les pràctiques contemporànies.
Swab obre fins diumenge al pavelló Italià de Fira de Barcelona, a Montjuïc, enguany amb un programa general més fluix que en edicions anteriors. D’entrada, a l’exterior, ens trobem amb un espai per a la meditació, una instal·lació del suís Simon Heusser, que pot arribar ser molt útil en aquests dies tan convulsos. La instal·lació forma part del programa Ephemeral, el qual també inclou un curiós espai de chill-out a l’entrada de la fira dissenyat per Eva Fàbregas.
Swab sempre ha tingut la intenció d’estar amatent a les transformacions del món de l’art. El programa Swab Seed presenta centres i galeries que funcionen amb noves fórmules, més flexibles, més cooperatives i on no existeixen límits entre creadors i comissaris. Un exemple és l’espai La Trastera, que té la seva seu en un contenidor del port de Segur de Calafell i que està gestionat per un grup d’artistes. La Trastera canviarà el seu estand a Swab cada dia i demà clourà amb un estand comestible. Entre dijous i divendres, l’artista Maria Stoyanova va realitzar una bella performance en un racó de l’estand, amb aspecte de japonesa i el rostre cobert: “Ompliré durant deu hores un metre quadrat amb grans d’arròs.”
El programa Focus Mediterrània, que comissaria Xavier de Luca, trenca amb tots els prejudicis sobre l’art que es fa als països àrabs i posa en evidència la vitalitat de molts artistes i centres d’art que funcionen en xarxa i molts pocs recursos. La jove artista Takwa Barnosa lidera la fundació WaraQ Art a Trípoli, per exemple, o el centre de Damasc AllArtNow, on treballa, com a espai nòmada des que els seus responsables van haver de refugiar-se a Estocolm. Brots verds, entre les dificultats.