cultura

Cultura

Neix la xarxa de museus de Tarragona i les Terres de l’Ebre

L’any 2018 la Generalitat destinarà 220.000 euros al seu funcionament i foment

La iniciativa s’afegeix a les xarxes de Girona i Lleida i forma part del Pla de Museus de Catalunya fins al 2030

Representants de tretze museus de les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre, i representants del Departament de Cultura de la Generalitat, amb el conseller Lluís Puig al capdavant, van signar ahir l’acord per a la creació de la Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre. L’acte va tenir lloc al Museu Pau Casals del Vendrell, on el conseller va explicar que aquesta és la llavor d’un projecte de país a llarg termini, ja que s’inclou dins el Pla de Museus de Catalunya Estratègia 2030.

Aquesta xarxa neix després que ja s’ha fet a Girona i Lleida, i abans de la futura xarxa del Gran Penedès, o la de Barcelona. Es tracta d’una estructura de coordinació territorial entre el Departament de Cultura i els museus de les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre que servirà per canalitzar les polítiques de suport de la Generalitat de Catalunya als museus catalans de manera concertada. La missió de les xarxes territorials és aconseguir que el conjunt de museus puguin complir les seves funcions com a institucions culturals públiques.

La xarxa complirà una funció cooperativa per a la detecció de necessitats i la provisió de serveis però, a més, té una funció de foment, mitjançant el suport econòmic a actuacions de valor afegit a través d’un sistema de subvencions. La xarxa neix amb l’adhesió del Museu d’Alcover, el Museu de les Terres de l’Ebre, el d’Història de Cambrils, la Fundació Apel·les Fenosa, el Museu Deu, el Pau Casals, el Museu de la Vida Rural, el Museu Comarcal de la Conca de Barberà, el Salvador Vilaseca, el Museu Diocesà de Tarragona, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, el Museu de Tortosa i el de Valls.

LA FRASE

L’objectiu d’aquesta iniciativa és multiplicar els recursos i fomentar el treball en xarxa al territori
Lluís Puig
conseller de cultura de la generalitat de catalunya

Proves pilot, el 2015 i 2016, per arribar aquí

Al llarg dels anys 2015, 2016 i 2017, els museus ara adherits a la nova xarxa ja han col·laborat en diferents programes pilot de cooperació conjunta, finançats íntegrament pel servei de Museus i Béns Mobles. El pressupost íntegre dedicat a projectes cooperatius en aquest període ha estat de 10.000 euros, l’any 2015; 38.000 euros, el 2016; i 66.500 euros enguany. Aquests projectes cooperatius han permès desenvolupar accions com ara l’auditoria de les museografies de les exposicions permanents dels museus; les jornades Apropa’t de Didàctica del Patrimoni (edicions 2016 i 2017); acompanyament en la creació i comercialització de l’oferta turística als museus (6 museus participants); la campanya de comunicació conjunta amb motiu del Dia Internacional dels Museus, o el programa de suport a la documentació dels museus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia