la contra

El nou teatre romà

Teià prepara una agenda d'activitats i espectacles al voltant del jaciment arqueològic de Vallmora

espai visitable des del juny. La cella vinaria, que és oberta al públic des del mes de juny passat, conserva diverses parts importants de l'antic celler romà. Des de fa uns mesos, la gestió del parc arqueològic s'ha cedit a una gestora privada, que programa la seva activitat


Teià ha descobert un espai magnífic. La cella vinaria, situada a tocar de la C-32, permet imaginar quin era el procés productiu del vi durant la romanització, saber com es feia el premsatge del raïm, com s'emmagatzemava a les dolia i com es distribuïa a la població. Amb una mica d'imaginació, fins i tot es pot veure el vi fluir entre el sistema de canalització de la premsa romana.

Ara, però, quan no fa ni un any de l'obertura al públic, s'ha fet un pas més enllà. La cella és un espai estàtic i ara es vol omplir de moviment, d'activitats que augmentin l'interès dels teianencs, i també de gent d'arreu, per apropar-se a aquest jaciment romà. Al novembre, es va estrenar la programació cultural amb l'actuació de titelles Cucudrulu, a càrrec de la companyia Boca Rica. Hi van assistir 200 persones i aquesta bona resposta del públic va motivar la confecció d'una programació estable, que ara es presenta. L'agenda d'activitats, que ja es pot consultar a la pàgina web de l'Ajuntament de Teià, recull tant espectacles com tallers i també visites teatralitzades al recinte. «Es tracta que la gent baixi al celler, que se'l faci seu», explica la regidora de Cultura de Teià, Emma Peiró (ERC). Per això l'oferta és àmplia i variada i comença amb un plat fort. El 14 de febrer que ve, coincidint amb la festa de carnestoltes, actuarà el grup La Tresca i la Verdesca, que oferiran Zum, un espectacle de ball per a infants, però també per als pares, basat en la interacció dels artistes, que van vestits d'abelles, amb el públic.

L'animació infantil serà només un dels pilars d'aquesta agenda, en la qual també tindrà un pes important la programació de tallers didàctics, sempre relacionats amb la cultura romana. Així, els participants podran participar en activitats que els donaran a conèixer com es cuinava a l'Imperi Romà, amb quins jocs es divertien, com feien la terrissa o com treballaven les tessel·les per formar els característics mosaics, que decoraven les estances de les domus romanes. I entre aquests tallers, tractant-se d'unes restes d'un celler romà, no hi podia faltar el de tast de vins. Serà dirigit pel president del consell regulador de la DO Alella, Jordi Pujolràs. Es faran quatre edicions de tres dies cadascuna, la primera el mes d'abril. La resta d'horaris i actes es poden consultar a www.teia.cat.

LA TRIA D'ACTES

14 de febrer
Espectacle infantil amb La Tresca i la Verdesca
4 de març
Taller de cuina romana
6, 13 i 20 d'abril
Taller d'enologia
2 de maig
Visita teatralitzada
22 de maig
La nit dels museus. Visita nocturna gratuïta
7 d'agost
Concert de jazz amb Jazz Pretenders
4 i 5 de setembre
Festa de la Vinalia Rustica per recordar la verema romana


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.