Cultura
“«Golem» és vendre estil de vida”
La companyia britànica 1927 (que el juliol del 2016 va sorprendre tothom amb la seva versió amb tocs de cine mut al Liceu amb La flauta màgica) presenta al Canal avui (20.30 h) i demà (18.00 h) una nova construcció estètica: Golem. Inspirant-se en la tradició jueva (un home construeix una figura de fang que l’alliberi de les fines manuals) i en la intel·ligència artificial han creat l’espectacle en què aquesta figura convida a la manipulació dels humans, “és un mitjà per vendre coses, productes, ideologia: vendre “estil de vida”, explica per correu electrònic a aquest diari la directora Suzanne Andrade.
1927 situa aquesta novel·la gràfica representada en directe al període d’entreguerres. És una faula que persegueix una crítica social (un món futur distòpic en què els humans conviuen amb un exèrcit d’esclaus) però que, sobretot, té molt present les ganes de meravellar el públic: “Volem fer un treball que tothom pugui gaudir, l’art per a tothom, i l’humor és important, aquest estil ens fa poder fer bromes visuals”, generar equívocs còmics.
La companyia britànica treballa en tres registres que es combinen: les projeccions, la interpretació actoral i els músics. El treball dels intèrprets està limitat, forçosament pel dispositiu tècnic. Però això no és un problema, segonscomenta la directora, perquè els artistes ja coneixen les condicions del treball i que “gaudeixen del repte; pot ser que es limiti, però qualsevol actor que consideri que no necessita restriccions en l’escenari sol ser inexpert, la majoria dels actors tenen restriccions d’una manera o altra”. Els actors accepten aquesta proposta que els permet aprendre a interpretar en situacions adverses per afrontar un personatge de manera psicològica.