Art

Cultura

La Fundació Mascort mostra retrats pintats sobre ceràmica

L’exposició, procedent del Museu de Xàtiva i que es podrà veure fins al 2 d’abril a la Casa Galibern de Torroella de Montgrí, està composta per més d’una cinquantena de peces ceràmiques

El retrat pintat. Imatge i pintura ceràmica és el títol de la mostra que, organitzada conjuntament amb el Museu de Xàtiva-Casa de l’Ensenyança i la Fundació Mascort, està composta per una cinquantena de peces ceràmiques en què es reflexiona sobre la utilització del suport ceràmic com a mitjà per realitzar un retrat, una de les aplicacions més interessants i oblidades de la ceràmica i els seus oficis al llarg de la història. L’exposició, de caràcter itinerant, es va inaugurar divendres i es podrà veure fins al 2 d’abril a la Casa Galibern de Torroella de Montgrí . Les peces que la componen procedeixen de diferents col·leccions privades i d’institucions, com ara el Museu-biblioteca Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, el Museu de Ceràmica i Arts Sumptuàries González Martí de València i la Fundació Mascort, a Torroella de Montgrí. En l’exposició, i al catàleg d’estudi, destaquen principalment els dos retrats del matrimoni Balaguer, Manuela Carbonell i Víctor Balaguer, que van ser pintades pel valencià Francisco Dasí Ortega al 1881. A més, en companyia de les obres ceràmiques i com a complement, es mostra una important documentació epistolar relacionada amb les peces, la qual cosa enriqueix el coneixement del funcionament de les fàbriques valencianes del segle XIX.

La resta de les peces que formen part de la mostra ofereixen diferents perspectives del treball ceràmic, des de l’exquisida miniatura i els taulells valencians fins a la posa popular valenciana, presentades per diverses institucions i col·leccions privades.

Segons la comissària de l’exposició, Mercedes González Teruel, aquest treball “pretén recuperar una de les etapes més brillants que s’exposen, des d’un punt de vista ampli i no exhaustiu, recuperarà la memòria de ceramistes, pintors, retratats, retratistes i tot un món, tota una societat, que potser buscava únicament aconseguir que la seua imatge no fos oblidada”.

Xàtiva, rica de ceràmica

L’exposició, generada al Museu de Xàtiva, es justifica i adquireix un doble i extraordinari sentit, segons Mercedes González, en primer lloc perquè Xàtiva és una ciutat que té una considerable riquesa ceràmica patrimonial, que s’ha de conservar i recuperar, i a més és la pàtria de Marcos Antonio Disdier Casanova, el gran fabricant de taulells del segle XVIII valencià. L’exposició ha estat precedida per un minuciós treball de recerca i selecció en museus i col·leccions per poder recopilar un nombre tan significatiu de retrats ceràmics.

LA DATA

1880-81
Any en què es va elaborar el retrat de Víctor Balaguer, a càrrec del pintor Francisco Dasí Ortega.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.