Música

El músic més virtuós

FICTA recupera la versió integral de piano de Francesc Civil en un doble CD que Miquel Villalba presentarà en concert als auditoris de Barcelona i Tarragona

Miquel Villalba, considerat “un dels pianistes més dotats de la seva generació”, segons Gevers
El pianista utilitzarà en algunes obres el piano històric de Frederic Mompou

El segell discogràfic FICTA Edicions i Produccions acaba de recuperar en un doble CD l’obra completa de piano del compositor, organista i pianista Francesc Civil i Castellví (Molins de Rei, 1895-Girona, 1990). Fill i germà de músics de renom, Francesc Civil va ser un músic molt prolífic i brillant que va formar-se a l’Escolania de Montserrat i després va estudiar a França, primer a Étampes (1908-1910), a Pithiviers (1910-1913) i finalment a la prestigiosa Schola Cantorum de París (1913-1917), on es va deixar influenciar per la música francesa.

“La seva música és molt romàntica i d’inspiració francesa impressionista i franckiana, alhora que folklòrica catalana, però no des de la vessant popular”, comenta Martí Ferrer, director de FICTA. Sobre els motius que han fet que aquesta música hagi quedat en l’oblit, Ferrer esgrimeix que és una obra, sobretot la pianística, d’una gran dificultat tècnica: “És una obra molt virtuosística i per això no s’interpreta mai, però ara l’hem recuperat per poder donar-la a conèixer del públic actual”.

Concerts programats

A banda de l’enregistrament i la recuperació de les partitures (unes dues-centes pàgines), el públic tindrà l’ocasió de sentir-la en directe en dos concerts: el 13 de desembre a l’Auditori de Barcelona (Cicle de Música de Cambra), i el 19 de desembre a l’Auditori de la Diputació de Tarragona (programació JJMM de Tarragona).

Interpretarà l’obra de Civil el pianista Miquel Villalba, considerat “un dels pianistes més dotats de la seva generació”, segons el mestre belga Frédéric Gevers. Format també a l’Escolania de Montserrat i al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona amb Antoni Besses, Miquel Villalba ha estat, a més, deixeble de Claude Helffer a París. En la seva brillant trajectòria acadèmica, cal destacar elspremis d’honor de piano i d’acompanyament. Ha guanyat, també, nombrosos premis en concursos nacionals i internacionals de piano, entre els quals el Maria Canals de Barcelona, a banda de rebre el Premi de l’Associació Catalana de Compositors i el Premi Generalitat de Catalunya.

Villalba utilitzarà en algunes obres el piano històric de Frederic Mompou, que va arrendar el 1915 poc després de la seva estada a París, i que conserva el Museu de la Música de Barcelona. “És un piano de cua que té un so exquisit i suau i remet a la sonoritat de l’època de Civil, tot i que no es coneixia personalment amb Frederic Mompou”, assenyala Martí. Es tracta d’un piano dels Frères Chassaigne que té un so únic i exclusiu. Ara bé, en ser un instrument antic, només es podrà tocar en algunes peces i Villalba anirà així alternant el recital amb un piano modern tant al concert de Barcelona com al de Tarragona.

Més obra per recuperar

El CD doble, que ja es pot trobar al mercat, també recupera l’obra de piano que Francesc Civil va compondre pensant en els seus alumnes (mai fàcil, però sí assequible per a estudiants de grau mitjà). Autor d’obra també per a orgue (tal vegada la més coneguda), fa dos anys es va recuperar de Francesc Civil el seu Concert per a Piano i Orquestra que va enregistrar Catalunya Música, però que no s’ha editat en CD. “També falta per recuperar la música de cambra; en concret, les peces que va compondre per a quatre mans, com molta música coral i arranjaments de música simfònica coral, molta de la qual li encarregaven”, assenyala Martí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.