Cultura
Bertrana no s’acaba
Tordera reivindica l’autor dissenyant un espai d’estudi un cop enllestits els actes del 150è aniversari del seu naixement
Tordera ha liderat l’Any Bertrana apostant per produccions pròpies
Tordera va tancar ahir, coincidint amb la data exacta del naixement de Prudenci Bertrana, els actes de commemoració del 150è aniversari d’aquest escriptor i pintor, que han portat al municipi maresmenc una cinquantena d’activitats i l’han convertit durant el 2017 en un dels focus més actius del programa, que s’ha estès arreu de Catalunya. El punt final el va posar la reposició al Teatre Clavé de l’obra Josafat, el musical –estrenada a Girona l’any 2014–, basada en el llibre més representatiu de Bertrana, amb música del compositor Marc Timón i amb lletra de Josep Pujol. “Entenem l’Any Bertrana com un punt i seguit per poder continuar reivindicant la figura i l’obra d’un autor que encara té molt a dir.” El regidor de Cultura de Tordera, Josep Llorens, avaluava ahir, poques hores abans de l’estrena del musical, el que ha estat l’homenatge a aquesta figura literària de projecció nacional nascuda a la població. “Vam començar a treballar en el programa d’actes l’any 2016 i vam defensar la candidatura davant la Institució de les Lletres Catalanes, que va acceptar la proposta amb entusiasme”, va comentar Llorens, que insisteix que l’Any Bertrana “ha estat l’excusa perfecta per mantenir viu el llegat de l’escriptor”.
Tant és així que el consistori ha posat fil a l’agulla per a la construcció de l’Arxiu Històric Local a l’edifici on ara hi ha la biblioteca, dins del qual s’habilitarà un espai d’estudi al voltant de la trajectòria vital i literària de Prudenci Bertrana. Un espai que es començarà a fer a l’abril i on es podrà trobar material tant original com reproduït –que ara està repartit en diversos fons–, i també tota la producció de l’autor. “Serà un lloc pensat tant per a l’estudi com, en especial, per a la promoció dels seus escrits”, puntualitza el regidor, que destaca que l’Any Bertrana ha complert a la perfecció un doble objectiu al municipi maresmenc. “Ha permès recuperar la identitat d’un autor que fins avui molts veïns només relacionaven amb el nom d’un parc o d’un carrer i, al mateix temps, ens ha permès prendre posició en el mapa cultural de Catalunya”, assenyala.
Tordera ha liderat l’Any Bertrana amb un compromís ambiciós que ha inclòs la producció de l’espectacle Més Bertrana, més! i del documental Bertrana, ànima d’impenitent, amb la participació de nombroses veus destacades de diversos àmbits, que fa una mirada retrospectiva a la vida i l’obra de l’escriptor. D’altra banda, també ha estat un torderenc, Xavier Sanjuan, el responsable de la biografia Prudenci Bertrana, entre la realitat i la ficció, que vincula la vida de l’escriptor amb la d’un dels seus personatges més recordats: Innocenci Espriu, protagonista de la trilogia Entre la terra i els núvols. L’obra va encetar la nova col·lecció Lletres Catalanes que promou la Institució de les Lletres Catalanes. La Generalitat va declarar l’Any Bertrana, comissariat per Oriol Ponsatí, amb la voluntat de fer extensiu el reconeixement a una de les filles de l’escriptor, Aurora Bertrana i Salazar –curiosament, just l’any passat es complien 125 anys del seu naixement–. L’autora va ser una dona avançada al seu temps, una narradora excepcional de viatges a països exòtics i una activista política i feminista, a banda d’una de les primeres intèrprets de jazz.
En clau de país, l’última de les activitats incloses en la programació de l’Any Bertrana se celebrarà el 23 de març a l’Institut d’Estudis Catalans. Es tracta d’un simposi internacional que inicialment es preveia que tingués lloc l’any passat, però que es va haver d’ajornar per problemes d’agenda.