CULTURA
Combatre la repressió, ahir i avui
Miquel Darnés, periodista i enginyer de professió, ha publicat, a Llibres de l’Índex, Tres contra Déu, dietari d’una ocupació, un llibre que relata, des del punt de vista d’un periodista anglès, l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona. El periodista té la missió de cobrir el fet i tornar al seu país, però decideix quedar-se per escriure una crònica en forma de dietari dels fets. No ho fa sol, sinó acompanyat de tres persones més que l’ajudaran a tirar endavant les seves idees.
Amb referents com Idealistes sota les bales de Paul Preston, que narra la Guerra Civil des del punt de vista de totes les cròniques dels periodistes estrangers, Miquel Darnés reconeix que hi ha pinzellades de “l’alter ego d’Orwell” i d’aquesta manera ha volgut utilitzar la figura del periodista estranger perquè “dona més moviment” que no pas un periodista republicà que “possiblement hauria abandonat el país al cap de pocs dies”, per culpa de l’entrada dels franquistes, un fet real però de bracet de personatges ficticis, que configuren la novel·la.
De totes maneres l’autor afegeix el to de ficció per dotar de “realisme màgic” aquella història dramàtica com van ser els dies en què l’Església catòlica es va situar al bàndol de Franco i molts dels ciutadans de Barcelona van abandonar la ciutat. Però a la vegada Darnés l’ha amanit amb un to d’humor que tota obra trista reclama per abandonar el punt d’acidesa que la fa “realista”, per tant Miquel Darnés juga entre aquests dos mons.
No es pot passar per alt el moment polític que estem vivint a Catalunya actualment i els paral·lelismes que es troben entre el llibre, d’una realitat allunyada a una ofensiva en tots els sentits de l’Estat espanyol a Catalunya, és la situació actual la que ha portat l’editorial a fer el pas endavant i publicar la novel·la de l’autor de Torelló, que afirma que en la gestació del llibre “havia de ser un recull de relats curts de fets històrics”, però que en aquest cas, amb la valentia contagiada dels seus coneguts, amb un procés de documentació posterior a la idea i la seva experiència professional en l’àmbit del periodisme de guerres, ha fet sorgir Tres contra Déu.