Onze novel·les sobre onze llegendes del Pla de l’Estany
Avui es presenta a Cornellà del Terri un llibre de ficció d’Enric Crespi inspirat en el popular Ball del Cornut, i que forma part d’una sèrie de publicacions que inclouran tots els municipis de la comarca
L’escriptor Enric Crespi és l’autor de Cornellà. Un episodi feudal, una novel·la inspirada en els orígens del Ball del Cornut de Cornellà del Terri, que es presenta avui (12 h, ajuntament). L’obra és el segon lliurament de la col·lecció Llegendes del Pla de l’Estany, editada per Mia Masgrau (MMV). L’Ajuntament, el Consell Comarcal i Electra Avellana han col·laborat en l’edició del llibre de Cornellà.
Segle XIV
La nova novel·la, amb il·lustracions de Marc Vicens, inclou alguns personatges i fets històrics de l’època en què està ambientada –el segle XIV– però la majoria dels protagonistes i esdeveniments són inventats. El Ball del Cornut, que es posa en escena cada dilluns de Pasqua a la plaça del Maig de Cornellà, té l’origen en l’abolició del dret de cuixa que tenien els senyors feudals. A partir d’aquell fet, Crespi basteix el cas d’una noia de Cornellà –l’Adaleis– que és reclamada pel senyor feudal –Guiu de Masclans– just abans que es casi. Aleshores comencen un seguit de peripècies en què el pare de la noia –Genís– i un aventurer condemnat a mort que s’escapa de la presó –en Rispau– es veuen implicats en el seu intent que Guiu de Masclans exerceixi el dret de cuixa. “Hi ha uns personatges principals, però de fet, és una obra molt coral”, explica l’autor. Crespi ja va escriure el primer volum de la sèrie, Les Goges. Un conte adult de fades, situat a Banyoles. De fet –explica l’editora, Mia Masgrau–, en el moment de treure aquella novel·la no hi havia intenció d’encetar una col·lecció. “L’alcalde de Cornellà ens va demanar una obra de ficció sobre el Ball del Cornut, ho vam veure bé i aleshores em vaig plantejar publicar un títol per a cadascun dels pobles de la comarca”, explica.
La seva previsió és que a curt i mitjà termini surtin novel·les inspirades en la vil·la romana de Vilauba (Camós), el temple troglodita de Sant Miquel de la Roca (Crespià), el castell medieval d’Esponellà, la llegenda de la jove de la Farrés (Fontcoberta), la gorga de les Bruixes (Palol de Revardit), en Morgat i la creació de l’estany de Banyoles (Porqueres), la història de les tres creus de Sant Miquel de Campmajor, les coves prehistòriques de Serinyà i les llegendes de Sant Mer i Santa Càndia (Vilademuls).