Lletres

la crònica

La croada de les bones persones

El record de l’anormalitat de Sant Jordi es veia en els colors. El president d’Òmnium Gironès, Sergi Font, ho recalcava en la presentació de la lectura de cartes, les respostes enviades pels presos polítics i exiliats, que sota el títol Lletres i notes per la llibertat feia memòria als qui disfrutaven de l’esclat de la primavera, de la terrassa, les cerveses i la companyia dels amics, del remenar llibres, del ramblejar amb les roses, del gaudi de la vida, que a la presó hi ha bones persones que en són privades. Compartint les rutines de Sant Jordi amb les que s’han imposat per l’excepcionalitat de la situació política.

Des de fa sis mesos que els dilluns són de color groc a la plaça del Vi de Girona. Convocats per la plataforma Girona Vota –nascuda pel sí de l’1-O i que agrupa entitats i partits independentistes de la ciutat– s’hi realitza una concentració de rebuig i indignació.

Escriure cartes diàriament ha esdevingut una eina per no oblidar per a Ia Jaumà; va llegir la resposta de Jordi Turull el 7 d’abril. “Si volen el meu silenci i la meva resignació no la tindran”, escrivia des de la presó. L’escriptora i portaveu d’ERC Més a l’Ajuntament de Girona, Maria Mercè Roca, va escriure a Oriol Junqueras una carta en la qual reflexionava sobre la política i l’honestedat. Roca va llegir la resposta del líder d’Esquerra en la qual l’esperonava a no defallir. “No deixis aquesta croada de les bones persones.” En representació dels treballadors de la Generalitat a Girona, constituïts en Assemblea per a la Defensa de les Institucions , Muntsa Fusté va llegir la carta que Jordi Sánchez els va trametre el 20 de gener: “Ens poden amputar alguna extremitat, però si el tronc segueix sa i robust, la vida brollarà de nou. Vosaltres sou el tronc de la nostra administració.” La regidora gironina de la CUP, Laia Pèlach, va llegir la resposta que Dolors Bassa li va escriure per Nadal, des de Torroella de Montgrí. Pèlach va insistir en la valentia de Bassa “en tornar a donar la cara”. L’escriptora Núria Martí Constans va llegir la carta que Marta Rovira va escriure quan emprenia el camí dur de l’exili com a única via de recuperar la veu política.

Vespre de lletres però també de música, la de les guitarres i veu dels cantautors Manu Amorós i Emma Youth , amb versions, com l’Imagine de Lennon i d’Ed Sheeran o Alicia Keys. La Fal·lera Gironina va posar-hi la reivindicació més festiva però sense deixar de fer pinya. Així un pilar de quatre dels Marrecs de Salt va recordar a Lluc Salellas , regidor de la CUP i també marrec, que “no està sol”. Demà està citat a declarar imputat pel tall de l’AP-7 el 8-N. Davant d’una plaça plena, Salellas va afirmar que el 8-N van passar coses molt boniques i l’1-O va ser el dia de la dignitat. I va llegir l’última carta del vespre, una missiva personal i estimada d’un “company de lluites”. Jordi Cuixart l’encoratjava des de la presó amb una màxima: “Si ja no tenim por, ells ja no tenen poder.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia