Patrimoni

JOAQUIM ROSA

PRESIDENT DE L’ASSOCIACIÓ GERUNDA AMICS DELS CAMINS DE SANT JAUME

“Falten albergs per als pelegrins que facin el camí de la Via Marina”

L’entitat, juntament amb el consorci de Promoció Turística del Maresme, ha impulsat l’allargament d’un ramal del Camí de Sant Jaume per la comarca, l’anomenada Via Marina

Què representa tenir el tram del Maresme de la Via Marina?
És la culminació d’un treball de deu anys. Representa l’acabament de totes les rutes del Camí de Sant Jaume a la província de Girona i part de Barcelona.
Quin és el nou tram de la Via Marina?
El traçat històric d’aquest camí comença a la Jonquera procedent de Perpinyà. El tram fins a Caldes de Malavella ja el teníem senyalitzat. Ara la Via Marina arriba fins a Barcelona. De Caldes va fins a Blanes passant per Vidreres i segueix tota la costa del Maresme, Badalona i Sant Adrià de Besòs per arribar fins a l’església de Sant Jaume de Barcelona, al carrer Ferran.
Quantes etapes té el nou tram?
Això és molt relatiu, perquè depèn del que es camini. Nosaltres suggerim començar el camí a Girona per un tema de facilitat d’accés. La primera etapa seria de Girona a Caldes de Malavella; la segona, fins a Blanes; la tercera aniria de fins a Sant Pol; la quarta arribaria a Mataró, i des de Mataró a Badalona, i d’allà a Barcelona. De fet, per aconseguir la Compostel·la, el diploma que acredita els pelegrins que han fet el camí, s’han haver fet els darrers cent quilòmetres en etapes seguides amb els segells marcats a les credencials.
En el tram del Maresme, quants punts de segellament de credencials hi ha?
Tots els pobles en tenen. He parlat amb els ajuntaments fins a Mataró, i tots tenen el segell. El Consorci de Promoció Turística del Maresme s’ha encarregat de la resta de pobles per on passa el camí, i la majoria ja el tenen.
S’ha instal·lat la senyalització?
Hi ha trams que sí. Hi ha dos sistemes de senyalitzar, un que fem en col·laboració amb el consorci que col·locarà banderoles amb l’indicador del Camí de Sant Jaume a l’entrada i sortida de les poblacions. A l’interior dels municipis, es poden col·locar unes rajoles amb el símbol del camí que indiquen el sentit de l’itinerari. En tenim unes d’homologades fetes de ceràmica. Cada ajuntament ha de fer la seva senyalització, nosaltres els aconsellem com. Els colors són universals, fons blau i la vieira i les fletxes de color groc.
El camí passa arran de mar?
Hi ha trams que segueix el mar, però els pelegrins també han de menjar, veure i dormir, i per això el fem entrar per la població. A Malgrat de Mar, quan el camí entra al Maresme un cop travessada la Tordera, el camí passa per l’interior del poble fins al passeig marítim. En alguns trams com aquest ja hi ha les fletxes grogues pintades.
Tot el que falta per senyalitzar, quan estarà enllestit?
El compromís del consorci és tenir-ho enllestit entre aquest any i el vinent.
Mentre no està senyalitzat, quina és la manera de seguir-lo?
La gent ens demana informació i els diem per on han de passar. En els cas del Maresme és relativament senzill perquè s’ha de seguir la costa en direcció cap a Barcelona. El tram fins al far de Calella està senyalitzat. La resta, els itineraris estan fets però falta senyalitzar-los. Encara hi estem treballant.
Hi ha allotjament per als pelegrins en aquest tram?
No hi ha cap alberg. És un problema gran, no tan sols del Maresme sinó de tot Catalunya. Falten allotjaments per a pelegrins, i el problema encara s’accentua més al tram de la Via Augusta per l’interior, perquè allà ni tan sols hi ha hostals.
Al Maresme sí que hi ha allotjament turístic.
Sí, però els pelegrins busquen albergs o allotjaments a preus molt reduïts. En alguns trams del Camí de Sant Jaume n’hi ha que són de franc o on només s’ha de pagar la voluntat. Aquí necessitarem la implicació dels ajuntaments perquè el camí es mantingui i hi passin pelegrins. Hi ha molts camins que porten a Santiago de Compostel·la i els pelegrins acaben passant pels que hi troben més facilitats.
Quins beneficis per al Maresme pot tenir la Via Marina?
El benefici econòmic no serà significatiu en municipis on ja hi ha un turisme consolidat. El que és important és la promoció de les poblacions que hi ha al camí i del patrimoni cultural que es pot visitar.
Com s’enllaça el Camí de Sant Jaume al Maresme?
Si es continua per la costa fins a Barcelona, hi ha dues opcions: cap a l’Hospitalet i cap a Sant Cugat. També treballem perquè des de Mataró enllaci amb la Via Sergia, que va cap a Argentona i arriba a la Roca, on hi ha l’altre ramal interior del camí cap al Vallès. A Argentona ja tenen el segell per a les credencials.
Quines són les fites de cara al proper any Xacobeu, el 2021?
A més d’acabar les senyalitzacions pendents, volem tenir una guia que informi del camí, però ens falten albergs i hostals econòmics per afegir-hi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.