Isabel-Clara Simó: «Les dones som més llestes, com els oprimits»

L'escriptora vol fugir dels estereotips masculins al llibre de relats «Homes»

El llibre va ser un encàrrec de l'editor i, malgrat que va estar temptada de fer un estrip sense pietat sobre tòpics masculins molt «primari», l'escriptora d'Alcoi va optar per il·lustrar un ventall generós de comportaments masculins «amb tendresa», però també amb una mica de «mala baba», admet. A Homes, el lector o la lectora –Simó diu que preferiria que la llegissin més els homes, però tem que serà al revés, perquè «el fet que l'autora sigui dona condiciona molt el lector»– trobarà 22 històries molt curtes, de lectura àgil: un home a qui la seva dona ja no l'estimula sexualment i pensa de fer-li el salt; un jove homosexual que no sap com dir-ho al seu pare; un malalt del col·leccionisme; un home que es vesteix amb la roba de la seva dona morta; etc. «És un bocinet de la realitat, que és molt més complexa que aquests 22 relats», apunta l'escriptora. En alguns casos sorgeix primer una actitud; en d'altres, la història o el personatge, que en cap cas és real. «Cada dona és un individu, no és l'espècie», deia l'escriptora a propòsit de Dones. I el mateix es podria dir que aplica a Homes. Diu que hi ha de tot, però que molts tòpics sobre mascles encara són reals. «Les dones som més llestes, com totes les poblacions oprimides; ens hem hagut d'espavilar, com fan tots els oprimits», opina. En el llibre diu que demostra que «cada home és un món» i espera que el lector masculí no afronti la lectura «a la defensiva», perquè està escrit «amb calidesa i solidaritat». Ara bé, ella mateixa reconeix que mentre que per a altres novel·les s'havia documentat en sales d'espera del ginecòleg i en perruqueries, en el cas masculí ho ha deixat tot a càrrec de la imaginació. Afirma que s'ha divertit escrivint els contes. Fins i tot ha corregit coses que li han apuntat lectores més joves: «Potser sí que les parelles joves fan el sopar tots dos, però segur que cosir botons només ho fan elles.» L'escriptora creu «que les destreses atribuïbles als mascles les hauríem d'assumir les dones i al revés».

El llibre, aposta de Bromera per a aquest Sant Jordi, ve acompanyat d'un seguit d'accions de promoció i la presentació (11 de març) serà a càrrec del president del Barça, Joan Laporta, del qual Simó se'n confessa una admiradora.

Poesia, teatre, novel·la

Prolífica, Isabel-Clara Simó està enllestint una altra novel·la «ambiciosa» d'univers femení sobre una nissaga jueva de quatre generacions. També està retocant una obra de teatre, mentre que fa poc ha publicat un llibre de poesia, una incursió en aquest gènere. «No tinc estómac de poeta i el truc perquè em funcioni és fer poesia narrativa», explica. Després d'haver escrit sobre totes les edats, diu que ara només li falta fer una novel·la sobre la gent gran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La Torre modernista Mossèn Tor celebra el seu centenari

CAMPDEVÀNOL
girona

Carolina Maria de Jesús: la veu de les ‘faveles’ al Pepe Sales

girona
música

Júlia Ensesa, sola i sense por

girona
música

Adrià Puntí canta a la Cellera durant gairebé tres hores, a l’escenari i entre el públic

la cellera de ter
llibres

Harari radiografia el poder de la informació i la IA

barcelona
art

Francesc Domingo, l’artista bandejat per no ser burgès i per defensar Catalunya

barcelona
ARTS EN VIU

El Molino insisteix a oferir sopar i copes, ara, amb música en directe

BARCELONA
Montse Frisach
Periodista i crítica d’art

“L’art català no s’ha venut suficientment bé al món”

Barcelona
cinema

‘Polvo serán’ de Carlos Marqués-Marcet, premiada al Festival de Toronto

Barcelona