El Museu de Valls presenta «Parelles», una mostra coproduïda amb el municipi de Sant Pol de Mar

També es va donar a conèixer l'obra de Perejaume inspirada en el fons d'art local

Parelles reuneix les obres de Ramon Casas, Joan Miró, Antoni Tàpies, Josep Guinovart, Perejaume, Emili Bosch-Roger, Alfred Figueres, Jordi Curós, Alexandre de Cabanyes, Josep M. Prim, Josep M. de Sucre, Ignasi Mundó, Joan Brotat i Pere Gastó.

Els fons del Museu de Valls i el de Sant Pol de Mar han volgut casar, excepcionalment, dues obres de cadascun d'aquests autors. Una ocasió per veure, d'una banda, moltes de les obres que el centre museístic vallenc no pot tenir a la vista per raons d'espai, i, de l'altra, conèixer una bona col·lecció de les que té el museu maresmenc. No és habitual que s'exposi el conjunt o una selecció d'obres del fons d'art de pintura fora del recinte on es conserva, però aquesta vegada el paral·lelisme de tots dos fons «ha permès triar obra d'un mateix autor en cadascun dels dos museus», segons els organitzadors, que asseguren que la mostra s'ha preparat «sense cap rigor expositiu ni voluntat de comparació, només cedint a l'atzar de trobar un mateix pintor en dues col·leccions distants». Els quadres «donen una idea no només del valor individual, sinó també de la col·lecció en què es troben».

En la inauguració de la mostra, el Museu de Valls també va presentar l'obra reivindicativa que l'artista Perejaume va fer inspirant-se en el fons d'aquest museu vallenc.

A final dels anys quaranta, l'Ajuntament de Valls va rebre un important llegat de pintures de l'industrial Francesc Blasi Vallespinosa, i l'any 1954, arran d'una segona donació de qui havia estat metge particular de Manolo Hugué, el doctor Joan Estil·las, es va inaugurar el Museu de Valls amb una col·lecció centrada en pintors catalans de tall figuratiu. Posteriorment, va ser el matrimoni Francesc Rodón i Enriqueta Giró qui van completar d'una forma important la col·lecció del museu. La majoria d'aquests pintors estaven en l'òrbita del que llavors s'exposava a la Sala Parés. D'aleshores ençà, i a banda de les primeres donacions, la col·lecció del Museu de Valls s'ha anat ampliant. La història del Museu de Pintura de Sant Pol, si bé molt més modesta, és paral·lela. Als anys seixanta, una colla d'estiuejants ben relacionats amb la Sala Parés van convocar un concurs de pintura i van dipositar a l'Ajuntament els quadres guanyadors. A primers dels setanta, la donació de Gustau Camps mou la inauguració del Museu de Pintura de Sant Pol, on s'arrengleren pintors d'una òrbita semblant a la del Museu de Valls.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.