La casa de Guimerà al Vendrell serà un museu i un centre d'estudis el 2012
Les obres de remodelació, que començaran aquest mes, inclouran l'ampliació a una nova finca
Des del 2 de febrer, la casa dels Guimerà al Vendrell ja no es pot visitar. L'Ajuntament ha iniciat el trasllat dels serveis que encara funcionaven en part de les dependències (el Museu Arqueològic del municipi i els serveis lingüístics) i vol deixar-ho tot a punt perquè al llarg d'aquest mes s'iniciïn les obres de rehabilitació, que seran la primera fase d'un projecte que acabarà amb la conversió de la casa en museu i centre d'estudis sobre la figura d'Àngel Guimerà.
Aquesta primera actuació inclourà l'ampliació de l'habitatge amb part d'una finca veïna, que, segons va explicar ahir l'alcalde del Vendrell, Benet Jané, s'ha aconseguit gràcies a un acord de permuta amb el propietari. Aquesta novetat obligarà ara a replantejar tot el projecte de museïtzació de la casa, amb què es vol convertir el Vendrell en una referència per als estudiosos del dramaturg autor de Terra baixa i Mar i cel. «Serem l'únic lloc del món on tindrem un museu íntegrament dedicat a Guimerà», va subratllar Jané.
Museu del segle XXI
En total, el consistori vendrellenc calcula que tot el projecte de museïtzació tindrà un cost de prop de tres milions d'euros, dels quals un anirà destinat a la rehabilitació de l'edifici, que inclourà també la millora de l'accessibilitat amb la instal·lació d'un ascensor. Aquest part del projecte, a més, estarà finançada en part pels fons europeus Feder, i es preveu que estigui finalitzada a finals d'any.
La museïtzació, per la seva banda, tindrà un cost aproximat de dos milions d'euros. De moment, el consistori ja disposa d'un guió previ elaborat per dos experts en l'autor de principis del segle XX, i la tècnica de Cultura de l'Ajuntament del Vendrell, Àngels Santacana, ja va avançar ahir que es tractarà d'un museu «del segle XXI», on s'utilitzaran tots els recursos disponibles per tal de descriure la figura de Guimerà «en sentit global». Així, el futur museu no es limitarà a la vida de l'escriptor al Vendrell (on va residir durant la seva infància i joventut), sinó que vol ser un retrat de l'aportació de Guimerà al teatre català i del context de la Renaixença en què es va desenvolupar. Aquesta proposta es complementarà amb un centre d'estudis per tal d'aprofundir en la investigació sobre Guimerà, i recordar la transcendència internacional de la seva obra, ara oblidada pel gran públic.
Altres canvis
La creació d'aquest museu implicarà que l'Ajuntament haurà de buscar una nova seu per al Museu Arqueològic, que encara s'ha de concretar, mentre que els serveis lingüístics funcionaran a partir d'ara a les dependències de l'antiga escola de música.
Culminació musical del centenari de l'homenatge
El Vendrell clourà divendres el centenari de l'homenatge que l'any 1909 la vila va retre a l'escriptor, que tot i traslladar la seva residència a Barcelona sempre va estar molt vinculat amb la capital del Baix Penedès. L'acte que servirà per posar el punt i final a aquesta commemoració serà l'espectacle Guimerà líric, que es podrà veure divendres a partir de les nou de la nit a l'auditori de l'Escola de Música Pau Casals. L'espectacle recull tot un seguit de cançons que tenen lletra d'Àngel Guimerà, i que han estat descobertes per la cooperativa de la soprano vendrellenca Griselda Ramón gràcies a una investigació de gairebé dos anys. «Hem descobert una quinzena de cançons desconegudes o que només s'havien interpretat un cop, i hem treballat per aconseguir-ne les partitures», va explicar la cantant. La interpretació dels temes (que inclouen peces d'òpera, drames lírics i parts musicades d'obres teatrals) s'acompanyarà de la lectura de cartes que el mateix Guimerà va escriure a compositors de l'època.