El llibre digital arriba a la biblioteca

Comença una prova pilot per desplegar la nova tecnologia als centres públics

A Esplugues, la biblioteca va tenir la iniciativa i va fer la proposta a l'Ajuntament, que ha adquirit els aparells lectors. De moment són sis del model Eleqtor, que permet llegir textos en diferents formats, escoltar música i audiollibres. Van arribar dilluns i estan disponibles perquè l'usuari en gaudeixi en préstec durant quinze dies. Ahir ja només en quedava un de lliure. De moment, cada aparell disposa d'una trentena de títols en català, castellà i anglès. Tot i que algunes biblioteques universitàries ja han començat a treballar amb el llibre digital, la Pare Miquel és la primera municipal que ofereix el servei. «El debat del llibre electrònic és cada dia als mitjans i volíem donar veu a la ciutadania perquè pugui experimentar», explica el director del centre, Narcís Fluvià. La Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona preveu implantar lectors en sis municipis catalans els propers mesos. Paral·lelament, el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació distribueix aquest mes 28 aparells lectors a 19 centres del Sistema de Lectura Pública de Catalunya, a les biblioteques centrals de cada demarcació i municipis com Badalona, Igualada, Mataró, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Vilanova i la Geltrú, Blanes, Figueres, Palafrugell i Puigcerdà, entre d'altres. L'usuari podrà tenir l'aparell durant un mes i podrà accedir a 110 obres en català del grup Edi.cat. També n'hi haurà 92 en castellà i 47 en anglès de títols clàssics que estan lliures de drets. En aquesta prova pilot, que es repetirà a l'octubre, els usuaris participaran en una enquesta per avaluar-ne el funcionament. Anna Falguera, directora general de Cooperació Cultural, va anunciar ahir que la Generalitat treballa per desenvolupar una plataforma informàtica que permeti la descàrrega directa del llibre electrònic mitjançant el web de les biblioteques, un projecte que preveuen que serà realitat el 2011. Amb aquest sistema, l'usuari es podria baixar un text que s'autodestruiria al cap d'un mes. «Serem pioners a posar en marxa el llibre electrònic a l'Estat», afirma Falguera. Tot i així, el model d'explotació encara no està definit, per la qual cosa, de moment, la conselleria treballarà amb la plataforma Edi.cat, que ha gestionat les condicions amb alguns autors, mentre que la resta de llibres que es posaran a l'abast de l'usuari estaran lliures de drets.

EL CATALÀ A INTERNET

En l'àmbit mundial, la llengua catalana és...
La vuitena a la blocosfera
La catorzena més usada a Google Books
La quinzena amb més articles a Viquipèdia

Nous portals per difondre la cultura catalana

El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació té en marxa 17 projectes per difondre a través d'internet el patrimoni cultural així com millorar l'accés als fons bibliogràfics i documentals. Una de les novetats és el Patmapa, un cercador integral del patrimoni cultural català que s'activarà aquest mes. També és imminent l'entrada en funcionament de Pat.arquitectura, un lloc web especialitzat en l'arquitectura catalana. El web Museusenlinia.gencat.cat ja ofereix dades de 42 museus del país; es preveu que seran una cinquantena a finals d'any, la meitat del total de museus registrats. El MNAC és un dels centres importants que presentarà en breu els seus fons digitalitzats. Pel que fa a les biblioteques, aquesta setmana s'ha activat el nou cercador Argus, que permetrà fer consultes de 142 biblioteques públiques catalanes, amb l'objectiu d'arribar a cobrir tot Catalunya. La conselleria s'ha proposat ordenar el sistema de biblioteques, que gestionen diferents institucions, i aconseguir un sol catàleg per facilitar l'accés a l'usuari. D'altra banda, abans de l'estiu es presentaran dos nous portals: un de divulgatiu sobre el més essencial de la cultura catalana i un altre sobre la producció musical.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.