Jordi Cabré guanya el 59è Premi Sant Jordi amb la novel·la ‘Digues un desig’
Víctor García Tur s’endú el Mercè Rodoreda per ‘El país dels cecs’ i Carles Rebassa, el Carles Riba de Poesia per ‘Sons bruts’
El periodista finès Pertti Pesonen recull el 31è Premi Internacional Joan B.Cendrós i Jaume Roures i Tatxo Benet, el Premi Muriel Casals
L’escriptor barceloní Jordi Cabré és el guanyador del 59è Premi Sant Jordi de novel·la per Digues un desig i Carles Rebassa s’ha endut Carles Riba de poesia per Sons bruts en la 68a Nit de Santa Llúcia que se celebra aquest divendres a la nit.
Cabré ha recollit el guardó de novel·la que atorga Òmnium en la segona gala dels premis amb el president de l’entitat, Jordi Cuixart, a la presó. La gala ha tingut lloc a Sabadell precisament per haver estat ciutat “d’acollida” i residència del mateix Cuixart, de la també empresonada Carme Forcadell, ex presidenta del Parlament, i de la desapareguda expresidenta d’Òmnium Muriel Casals.
Digues un desig s’endinsa en les mentides que les persones es diuen per amagar la veritable identitat, i explora “els límits que som capaços de creuar per seduir”. Cabré ha descrit l’obra com una “reivindicació de la ficció” i com “a vegades la línia entre ficció i realitat és tan fina que l’acabem confonent”. L’escriptor, que ja havia estat finalista del Sant Jordi en dues ocasions (2003 i 2011), ha celebrat que l’hagi guanyat ara perquè, al seu parer, “aquesta és la millor obra que he presentat fins ara”. El premi està dotat amb 60.000 euros i enguany l’editaran per primera vegada Òmnium Cultural i Enciclopèdia conjuntament.
El 60è Premi Carles Riba de Poesia ha estat per al poeta mallorquí Carles Rebassa, per Sons bruts. És un llibre de sonets escrits durant quinze anys, entre el 2003 i aquest 2018, que l’autor va començar a escriure després d’un desengany amorós, autoimposant-se aquesta “faixa mètrica”. A l’hora de recollir el premi, Rebassa ha explicat que “a mi sempre m’han ensenyat que quan tinc un micròfon al davant només puc fer o política o poesia”. “I el millor, és fer les dues alhora. Poesia contra feixisme. Poesia a favor de la revolta”, ha dit.
Víctor García Tur ha rebut el 21è Premi Mercè Rodoreda de contes i narracions pel recull El país dels cecs, L’obra és un compendi de narracions que recreen i homenatgen motius abordats anteriorment per autors com Jorge Luis Borges, Rudyard Kipling o Ursula K. Le Guin. “Són idees de les quals parteixo, però que arrossego cap al meu terreny i acabo tergiversant”, ha explicat.
Núria Franquet ha guanyat el 56è Premi Josep M. Folch i Torres de novel·les per a nois i noies amb La Liang dins del quadre, on descriu el viatge fantasiós d’una nena absorbida per un quadre que representa la conquesta de Mallorca. Aquest guardó l’any passat va quedar desert
Maite Carranza ha recollit el 45è Premi Joaquim Ruyra de Narrativa Juvenil pel relat L’alè del drac, una ficció que recrea la infància i adolescència d’un desconegut Antoni Gaudí, a Reus.
Periodisme
El periodista Pertti Pesonen ha estat guardonat amb el 31è Premi Internacional Joan B.Cendrós pel seu compromís a l’hora de retratar el procés sobiranista i “l’objectivitat i la visió àmplia i neta” del cas català en els seus documentals, entre els qual La venjança espanyola. El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, ha agraït des de la presó a Pesonen la seva tasca, que ha definit com “un altaveu potentíssim per denunciar la injustícia que patim els presos polítics”.
El guardonat ha explicat que ell no és “gens polític” i només és “un periodista”, però com a professional li “preocupa” el que passa Catalunya. “El passat octubre vaig ser aquí i vaig veure que les manifestacions no van ser violentes”, ha explicat.
Òmnium també ha lliurat als productors Tatxo Benet i Jaume Roures, fundadors de la productora Mediapro, el Premi Muriel Casals de Comunicació per la seva voluntat d’aprofundiment democràtic demostrat en iniciatives com els documentals Las cloacas de Interior i 20-S. En recollir el guardó, Roures ha assegurat que la seva trajectòria “sempre ha estat sostinguda per moltíssima gent” i ha volgut donar les gràcies “a totes les persones que treballen amb nosaltres”. També ha volgut tenir “un record per totes les persones que avui haurien d’estar aquí. La constància és la clau de volta d’allà on volem arribar”.
Roures ha apuntat que “estem en una situació política i social complexa, és un moment on es necessita intel·ligència”.