L'escriptor espluguí Salvador Balcells es torna a capbussar en el gènere policíac amb «El vi fa sang»

La novel·la editada per Meteora té com a protagonista el sotsinspector Espinosa

L'assassinat d'un conegut gitano, Ramon Heredia, tractant de cavalls a l'Espluga de Francolí, és el punt de partida de la investigació que centra la segona novel·la de Salvador Balcells. El protagonista, el sotsinspector Emili Espinosa, s'enfronta en aquesta ocasió a perillosos delinqüents, fent sortir a la llum la gran pugna existent entre les facultats d'Enologia i de Química de la universitat tarragonina. La descoberta del cadàver a l'estacionament de la Cova de la Font Major porta l'autor a citar aquest indret com a una de les atraccions turístiques de la vila, i que a més esmenta juntament amb d'altres, com ara el Museu de la Vida Rural, el celler cooperatiu, la font Baixa, els carquinyolis i el monestir de Poblet.

Mentre que A la taca negra, el sotsinspector Emili Espinosa maldava per dur a la presó els caps de les xarxes de prostitució provinents de l'Europa oriental que operaven a la costa tarragonina, ara l'exguàrdia civil valencià, que va deixar el cos i la seva València natal per vincular-se a la policia catalana, ha de lluitar contra els odis acadèmics i els malfactors infiltrats en les empreses de seguretat, i ha de conviure, «amb paciència bíblica», amb les seves filles, amb idees massa extremistes. Contràriament al que ell es pensava, la seva relació amb elles no ha millorat i qualifiquen la seva feina de «servei al poder i no als ciutadans» o «de pràctica continuada de la repressió contra els moviments socials i populars». En els problemes familiars, que per ell «és com tenir l'enemic a casa», confia més en el seny de la seva dona que no pas en el criteri propi.

L'autor

L'autor introdueix el personatge d'Emili Espinosa, sotsinspector dels Mossos d'Esquadra a l'obra La taca negra (2007), publicada per Meteora dins la col·lecció Papers de Fortuna. Amb el títol provisional de Nines russes, l'autor va guanyar amb aquesta obra el premi Joan Arús, que convoca anualment l'Ajuntament de Castellar del Vallès, i és una de les primeres novel·les catalanes que també s'ha publicat en versió digital.

Salvador Balcells i Vilà és autor de tres llibres de divulgació; Visca la terra. Manual de l'ecologista català (Xarxa Edicions, 1983 i Edicions Lluita, 1989), Energia i societat. Una perspectiva catalana, premi Xavier Romeu de Monografies per a l'Ensenyament (Federació d'Entitats Culturals del País Valencià, 1986) i Barcelona 92. I també Com desfer Catalunya (Edicions Lluita, 1986). En el camp de la ficció, l'espluguí Salvador Balcells ha col·laborat en les obres col·lectives Salou 6 pre-textos V (Ajuntament de Salou, 2009) i Estimada solitud i 15 contes més (La Busca Edicions, 2009).