Comencen els tràmits de protecció de Cal Guivernau de Roda per aconseguir diners per rehabilitar-lo

L'edifici, que podria ser l'antic castell, està en estat de ruïna i ha tingut despreniments

Des de fa diverses setmanes, tot l'entorn de Cal Guivernau es troba envoltat per tanques de protecció i s'ha prohibit l'accés dels vehicles als carrers laterals que el rodegen. S'han produït despreniments de la coberta de l'edifici, fet que ha obligat a instal·lar-hi xarxes també de protecció a la teulada, i fins i tot el consistori ha tramitat un expedient de declaració de ruïna. «L'edifici està gairebé per caure, i ara cal córrer per protegir-lo», va comentar l'alcaldessa de Roda, Maite Huerta (PSC), al darrer ple municipal.

L'única sortida viable pel consistori per tal de fer una rehabilitació que asseguri l'estabilitat de l'edifici és optar a diferents vies de subvenció per part de la Generalitat. Per poder aconseguir aquests diners, però, primer cal que l'edifici sigui considerat un BCIL, motiu pel qual el ple va aprovar per unanimitat dimecres passat l'inici dels tràmits corresponents.

Tot i el suport a la iniciativa del govern, CiU (a l'oposició) va reclamar a l'executiu que acabi la tramitació del pla especial de protecció del nucli antic que ells van elaborar quan governaven, i que ja preveia que Cal Guivernau fos un edifici «especialment protegit», segons el regidor Pere Virgili. Els convergents també van recordar a l'executiu que ja havien iniciat la redacció d'un projecte sobre la rehabilitació de l'edifici i la seva conversió en un centre cultural.

Salvat de ser enderrocat

L'edifici de Cal Guivernau, situat al cor del nucli antic de Roda, data del segle XVI. Tot i que encara no s'ha pogut fixar exactament quina era la seva funció en el passat, se sospita que podria ser una casa noble o fins i tot l'antic castell del municipi.

En els darrers anys, l'edifici ha viscut una història polèmica que fins i tot va estar a punt de suposar el seu enderroc. De fet, aquests eren els plans inicials de l'Ajuntament rodenc l'any 2002, quan el Centre d'Estudis Rodencs (una secció de l'associació cultural Les Monges) va iniciar una campanya per salvar l'edifici, amb el suport també d'informes del Departament de Cultura de la Generalitat. El govern municipal finalment va rectificar i va obrir les portes a protegir-lo, un objectiu que s'havia inclòs dins del pla especial de protecció del nucli antic, que encara està pendent d'aprovar-se definitivament.

Cal Guivernau es va fer servir també com a escola de nenes i escola pública.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.