Les arrels de Romanyà
L’excavació arqueològica a la necròpolis de l’església treu a la llum un esquelet infantil i murs que podrien pertànyer a l’antiga sagristia
La campanya d’excavacions arqueològiques que des de fa un parell de setmanes té lloc a l’entorn de l’església de Sant Martí de Romanyà de la Selva, a Santa Cristina d’Aro, ha tret a la llum restes de murs –que podrien pertànyer a la sagristia– i sepultures, entre les quals, un esquelet infantil, al qual manca el braç dret, que sospiten que data de l’època medieval. L’objectiu, però, és trobar connexions que corroborin que el poblament de la zona data de l’època romana.
Els treballs els assumeix l’empresa Baula Recerca Arqueològica, dins del projecte Omnia mors adequat subvencionat per la Generalitat i l’Ajuntament cristinenc. El projecte, que té per objectius la cronologia de l’assentament i també l’antropològic de la seva població, té el seu origen en l’actuació d’urgència que es va fer el 2016 arran de la caiguda d’un tram de mur de la plaça, que va posar al descobert la necròpolis, amb 26 tombes que es van poder datar entre els segles IX i XX. El cementiri de l’església es va clausurar el 1911, quan es va traslladar als afores del poble.
Els treballs es fan a la plaça de l’Església i en terrenys de la finca privada de la família Almeda, que és on ha aparegut el darrer esquelet, prop d’on la setmana passada es va trobar una tomba amb la seva llosa, que ara també s’ha de començar a excavar. Per la inhumació, els arqueòlegs tenen clar que és un esquelet medieval. L’àrea de Patrimoni de l’Ajuntament, juntament amb l’empresa, ha programat pel diumenge 10 de març (13 h) una jornada de portes obertes de les excavacions.