Seixanta novetats editorials a Reus

L'assaig continua sent el gènere literari per excel·lència, tot i que enguany hi ha incursions interessants en la narrativa

La llista de les novetats de Sant Jordi inclou els títols editats des de després del Sant Jordi de l'any passat, per la qual cosa hi ha llibres que ara tornen a sobresortir tot i que fa mesos que han estat publicats i alguns, oblidats. Garbellar, per tant, la llista per trobar la novetat més rabiosa resulta una feina una mica àrdua, tot i que de la relació en destaca un nom propi: el de l'historiador Pere Anguera, del qual s'han publicat en el darrer any sis obres. Precisament avui, al Centre de Lectura (19.00 h) es presenten les dues pòstumes, les que va escriure poc abans de morir per a la col·lecció La Creació dels Símbols Nacionals de Catalunya de Rafael Dalmau Editor. Històric és també l'estudi sobre el funcionament de l'audiència criminal de Reus entre 1883 i 1892, que signa Alberto Díaz. L'historiador i arxiver Ezequiel Gort tampoc no ha faltat a la seva cita anual amb el Sant Jordi literari. I ho fa per partida doble: per l'opuscle sobre la història de la Boca de la Mina i, sobretot, per Viure sota les bombes. Els bombardeigs a Reus (1937-1939), que ha escrit juntament amb Salvador Palomar i que està cridat a ser, fins ara, l'estudi més exhaustiu sobre els bombardejos feixistes de Reus durant la Guerra Civil. També sobre aquest període tracta el catàleg de l'exposició Reus, 1939: l'any de la derrota (Institut Municipal de Museus de Reus). D'altra banda, Andreu Lascorz presenta el seu estudi sobre el judaisme a les comarques de Tarragona, mentre que el camp de l'onomàstica i la toponímia té dos títols destacats: Els noms de lloc, cognoms i renoms de Vinyols i els Arcs, d'Albert Manent, i Noms de lloc, llinatges i renoms de Pradell de la Teixeta, d'Enric Prats i Josep M. Duran. Un altre nom de referència en el camp de l'onomàstica, Eugeni Perea, presenta Cartografia literària del Camp de Tarragona.

En el capítol memorialístic, també hi ha un bon grapat de novetats, encara d'autors molt diversos i, fins i tot, als antípodes ideològics i vitals els uns dels altres. Al ja comentat quart volum de l'obra completa d'Amorós (i segon de la seva producció memorialística), cal sumar-hi la nova aportació literària de qui va ser l'últim alcalde del franquisme, Paco Llevat, que aquest cop està centrada en la dècada dels setanta, en concret en els últims anys de la dictadura i els primers de la democràcia. Llevat ja va tractar el tema l'any 1982 amb Quo vadis, Reus? i ara hi torna amb més dades i en espera que la transició política local sigui objecte algun dia d'interès historiogràfic. L'alforgenc Octavi Fullat ha editat el tercer volum de les seves memòries, La meva bellesa. El capítol gastronòmic està ben representat per Ignasi Revés i els seus Esmorzars de l'Ebre i Mariona Quadrada amb Aperitius i tapes: capricis dels sentits.

En narrativa, hi ha les obres abans referenciades de Rosa Pagès i Mireia Rom, a les quals cal afegir-hi, entre altres, les narracions de Jordi Cervera Mai no és tard: 11 històries d'amor i sexe en la maduresa. I en poesia, l'alforgenc Gerard Salvat publica Poesies per a ben pair i Josep Huguet, Pinya!: recull de poemes visuals. La Biblioteca Central Xavier Amorós ha publicat un punt de llibre amb tots els títols i autors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.