la crònica
Al pot més petit...
La Nou de Gaià celebra el primer any de funcionament de la seva biblioteca, situada a les golfes del castell del Baró de les Quatre Torres. La col·lecció s'ha creat a partir de donacions
Els castells acostumen a ser llocs on el visitant pot deixar anar la imaginació pensant en èpoques passades que es van viure entre aquelles quatre parets. Un dels exemples millor conservats d'aquesta herència arquitectònica al Baix Gaià, el castell del Baró de les Quatre Torres, té, però, un ingredient més per alimentar la fantasia de grans i petits, i és que des de fa un any les seves golfes són l'espai on funciona la biblioteca municipal. En aquest temps, i tot i que des de fa tan sols un mes treballen amb una bibliotecària pròpia, ja han aconseguit 115 usuaris, que representen el 23% de la població d'aquest petit nucli de l'interior del Tarragonès, amb poc menys de 500 veïns censats. Ara, els seus responsables volen continuar treballant per aconseguir atreure més públic i poder ampliar el fons de llibres en préstec.
«El castell és la icona d'aquest poble, i per això vam optar per dedicar-lo a usos culturals, inclosa la biblioteca», explica Josepa Figueras, regidora de Cultura de la Nou de Gaià. A causa d'aquesta intenció, el consistori va haver d'esperar fins a la finalització de la rehabilitació del castell, el 2006, per poder donar-li aquesta nova vida, completada des de la primavera de l'any passat amb la biblioteca. «El servei està funcionant molt bé amb els nens, però ens falta arribar més a la gent gran i els adults», comenta Montse Creus, la bibliotecària de l'equipament de la Nou. Per tal d'enganxar aquest públic, ara s'estan posant en marxa una sèrie de cursos d'informàtica perquè aquest sector de la població s'animi a provar com funciona la biblioteca. «Sabem que hi ha gent que encara no sap que tenim una biblioteca o que no l'ha vist mai, i que segurament no s'imagina l'equipament com realment és», detalla Figueras.
I és que l'espai, igual que tot el projecte de rehabilitació del castell, ha privilegiat la creació d'espais diàfans i amb predomini de la llum natural. La instal·lació de la biblioteca es va fer amb el suport de les subvencions de la Generalitat i la Diputació de Tarragona, tot i que tan sols es va poder comptar amb una partida econòmica pròpia per ampliar el fons infantil. La resta, són llibres fruit de donacions d'altres administracions i, sobretot, de particulars. «Ara estem treballant per aconseguir ampliar el fons de novel·la amb alguna novetat editorial, que pugui atreure més públic a la biblioteca», detalla Creus. L'equipament també treballa juntament amb les associacions del municipi i l'escola Les Codinetes, amb la qual es va organitzar la setmana passada la primera Setmana Cultural del municipi, que va servir per atreure molts infants i els seus pares fins a la biblioteca. Amb l'AMPA, a més, s'organitzen activitats cada darrer divendres de mes, com poden ser classes de ioga per a infants o sessions de contacontes on poden ser els mateixos pares voluntaris els que animin la sessió.
Amb vista a consolidar el servei i tenint en compte l'escassetat de recursos (les biblioteques de municipis petits no poden formar part de la xarxa de biblioteques de la Generalitat ni tenen accés a la majoria d'ajuts), a la Nou han anat fent un treball gairebé de formigueta. Així, per compensar les limitacions del fons, han arribat a un acord intern amb la biblioteca de Torredembarra per poder agafar-ne en préstec algun llibre que els sol·liciti un usuari. Ja s'han posat en marxa tres ordinadors amb accés a internet, i tot l'espai (que té encara moltes possibilitats per créixer en fons i en serveis) ofereix també la possibilitat de connectar-se a la xarxa sense fils.
I el més important: s'ha fet feina per evitar els efectes devastadors de l'hivern. «Vam notar el primer hivern una baixada en picat en usuaris, i és que dins dels castells hi fa molt de fred!», relata la regidora. Ara, la instal·lació de climatització garanteix que, aquells que aquest estiu i primavera s'enamorin de l'espai, no hagin de fugir-ne congelats l'hivern vinent.