Troben un pou d'abans del segle XVIII en unes obres al Pla de Santa Maria

Les obres a la plaça de l'Església del Pla de Santa Maria (Alt Camp) han permès redescobrir un antic pou d'aigua que podria ser anterior al segle XVIII. Tot i que ja no formava part de l'imaginari col·lectiu, els més vells del poble sí que n'havien sentit a parlar als seus avantpassats, i la historiadora Elisabet Baldor (el Pla, 1971) ha aconseguit reunir algunes pistes documentades sobre l'origen d'aquesta troballa: «Jaume Pujol Montagut, en unes pinzellades històriques de la vila, sí que esmenta l'existència del pou i el situa a set passes de la porta de l'abadia», va explicar ahir la investigadora als mitjans informatius. Segons els manuscrits, el pou era tan fondo com l'alçada del campanar de l'església i, pel que han pogut comprovar els tècnics, el pou fa més d'un metre i mig d'amplada, més de vint de fondària, i les seves parets són irregulars amb una volta que encara s'aprecia just dos metres per sota del nivell actual de la plaça.

Elisabet Baldor apunta com a hipòtesi que el pou pugui ser dels segles XIV o XV i que hauria format part de la vila closa com a principal punt de proveïment d'aigua, en un entorn llavors ple d'horts. Després, a meitat del XVIII, el pou es devia tapar quan el Pla va demanar permís al reial patrimoni per ampliar el cabal d'aigua amb les aportacions del municipi veí, un període no exempt de polèmica que la mateixa Baldor va tractar en un estudi. El 1814, el pou hauria estat reobert temporalment, sense que es coneguin més detalls d'aquella etapa. A un carruatge de l'època, ja se li va ensorrar una roda en aquest punt i ara ha estat la roda d'un camió de l'empresa que fa les obres la que hi va quedar travada.

La troballa obliga la Diputació a reorganitzar el projecte per remodelar la plaça: «Estem segurs que aquest pou serà el punt que farà realçar la plaça. Quan s'acabi tota la remodelació, el primer pas serà sanejar tota la part alta del pou i, després, un equip d'arqueòlegs l'hauran d'estudiar a fons per poder determinar quin tractament donem a la museïtzació del pou», va dir ahir l'alcalde del Pla de Santa Maria, Mateu Montserrat, que recorda molt bé que on ara ha sortit el pou «sempre hi havia un toll d'aigua, senyal inequívoc que el sòl sempre ha anat cedint».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.