Galeries al carrer
La Barcelona Gallery Weekend celebra la seva cinquena edició fins diumenge amb un nou programa d’instal·lacions a l’espai públic
La Barcelona Gallery Weekend, que té lloc des d’avui fins diumenge, no pot ignorar la trista realitat d’avui: que a les galeries no hi va gairebé ningú. L’aurèola elitista i classista d’aquests espais fa desdir el ciutadà de creuar la porta. Doncs cal anar-lo a buscar a fora. És el que fa la cinquena edició d’aquest esdeveniment –que promou l’associació de galeries d’art contemporani Art Barcelona– amb instal·lacions a l’espai públic.
El programa Composicions és l’aposta per superar aquesta barrera psicològica que està debilitant tant el sector galerístic. Amb Juan Canela de comissari, les galeries colonitzaran el passatge de les Manufactures amb un projecte de Felipe Mujica; el monument a Colom, intervingut per Daniela Ortiz; el Club Natació de Barcelona, amb un projecte de Marc Vives, i diversos carrers de l’Eixample i Ciutat Vella per on es durà a terme una performance itinerant d’Erick Beltrán. Fora de la capital, el pont d’en Jordà de l’Hospitalet de Llobregat es mutarà amb l’art de Mercedes Mangrané.
Un exèrcit d’esquers perquè la gent piqui i vagi a descobrir la rica oferta cultural que allotgen les galeries. Pel Barcelona Gallery Weekend, fan un esforç extra els 27 espais participants, la gran majoria, situats a Barcelona, però també a l’Hospitalet i a Santa Margarida i els Monjos. En les exposicions que han preparat amb cura llueixen obres d’una setantena d’artistes locals i internacionals. La ruta es pot fer lliurement o guiada.
Les galeries no fan pagar entrada, però no viuen de l’aire, és clar. Se sostenen amb les vendes de les obres, i aquestes són ben minses els darrers temps. “Són moments crítics, tot i que hi ha alguns indicis de regeneració”, assegura la directora de l’esdeveniment, Susanna Corchia. Per revitalitzar el moribund mercat, la Barcelona Gallery Weekend impulsa un programa d’adquisicions: lliga prèviament amb institucions i empreses la compra d’obres a les galeries participants. Enguany són cinc les que s’hi han compromès. Un nombre més aviat modest. “Ens agradaria que fossin moltes més, però som conscients que estem fent una carrera de fons”, confessa Corchia.
Per estimular el col·leccionisme, especialment entre els joves, té la iniciativa Artévete, amb activitats especialment pensades per als nous compradors potencials. Sovint no és el preu sinó, una vegada més, la por i els prejudicis el que no els fa llançar-se a l’aventura de voler viure envoltats d’art.
I si tot i així al ciutadà li continua costant entrar a una galeria, també té l’opció de conèixer la feina que fan en una mostra a la casa Vicens, Escamas, que aplega una tria de peces de sis artistes distribuïdes a les estances d’aquest edifici de Gaudí.