Els encontres Cinémaginaire compleixen 25 anys
L'edició 2010, del 19 al 24 de maig, es dedica a les vacances
«Serà una edició més concentrada que les anteriors, amb menys dies però intensos», explica François Boutonnet, president de l'associació Cinémaginaire, director de cinema i ànima del festival. La programació de les 25e Rencontres Cinémaginaires inclou tant projeccions de films de culte, com obres de creació –en el marc de les activitats de formació que desenvolupa l'associació Cinémaginaire– o estrenes.
Agermanament amb Girona
En aquest sentit, François Boutonnet destaca la preestrena de Passeig naturalista al país català, un film que ha necessitat dos anys de preparació i que és fruit de l'agermanament entre Cinémaginaire i el Festival de Cinema de Girona. Aquest metratge de 52 minuts ha estat dirigit per Bernard Arnaud, amb un equip tècnic de persones provinents de cada costat de la frontera i música de Pascal Comelade. El film vol ser un recorregut pel territori català a banda i banda de la frontera, amb intervencions puntuals de personatges, coneguts o no, que actuen en aquest territori (entre els quals hi ha Josep-Lluís Carod-Rovira, vicepresident del govern de la Generalitat, i Christian Bourquin, president del Consell General del Pirineus Orientals). La pel·lícula serà distribuïda posteriorment en una única versió bilingüe, en català i francès, segons la llengua utilitzada per les persones que hi intervenen, i subtítols a l'altra llengua.
L'altre temps fort d'aquests encontres serà la competició de curts; «És l'aspecte més festiu dels encontres», diu François Boutonnet. Dissabte, a partir de dos quarts de set de la tarda, quinze directors presentaran les seves obres al públic, i al jurat que proclamarà els resultats a partir de les onze de la nit.
Durant la nit Road Movie, del 23 de maig, es projectaran 3 films de culte a partir de les onze de la nit per una vetllada que s'acabarà a altes hores de la matinada.
Present a 40 pobles
L'associació Cinémaginaire va néixer l'any 1983 amb l'objectiu de mantenir una oferta de cinema als pobles on anaven tancant les sales de projecció. Actualment, és present a uns quaranta municipis de la Catalunya del Nord, té setze treballadors i dedica també gran part de la seva activitat a la formació, en col·legis i instituts. Recentment també ha innovat amb la creació de Kalimago, una cooperativa de producció i distribució que distribueix a l'Estat francès pel·lícules com ara El coronel Macià de Josep-Maria Forn, films dedicats a la retirada com són Il nous faut regarder de François Boutonnet o Camp d'Argelers de Felip Solé i, ben aviat, Passeig naturalista al país català.