El món cultural dubta que la projecció de la ciutat arribi només gràcies al talonari

Els rumors sobre el que cobrarà l'actor tornen a generar debats entorn de la política cultural de l'Ajuntament

Els rumors neixen de la desinformació i això és el que ha passat amb la presència de Malkovich en els actes del centenari del teatre Metropol, esquitxats per la possibilitat que la factura que ha pagat l'Ajuntament de Tarragona pugui ser d'autèntic escàndol. Com que des de l'àrea de Cultura la política referida a aquest aspecte ha estat el silenci, la bola s'ha anat fent gran. De quantitats i preus, n'hi ha de tots els colors i van des dels 120.000 euros fins als més agosarats, que quantifiquen la visita de dos dies de Malkovich a Tarragona en prop de 340.000 euros.

Un llegat futur

Entre els representants del món cultural, la participació de Malkovich ha generat tot tipus d'opinions. Tant els que ho aplaudeixen com els que ho desaproven obertament, però justifiquen els seus arguments i insisteixen que un dels grans errors és que l'Ajuntament no hagi fet públic el caixet de l'actor. «Si deixa un llegat per a la ciutat seria fantàstic, però molt em temo que sigui el preu d'una fotografia», va assegurar Oriol Grau, de la Sala Trono, que va afegir-hi: «Culturalment, això no ens traurà de pobres.» Per al director de cinema Jesús Monllaó, en canvi, «un acte com el de Malkovich podria fer que molts agents culturals es fixin en Tarragona».

El cineasta, però, creu que, «tot i que és una demostració que es volen fer coses grans», a la política cultural de la ciutat li falta continuïtat.

Inoportú i «poc sensible»

Per la seva banda, l'activista cultural Blai Mesa també intenta treure'n la part positiva: «Aquest senyor ha vingut aquí interessat per l'obra d'un artista local com Jujol.» Tot i així, no amaga l'oportunitat. «Fer-ho ara que el pressupost de l'àrea de Cultura ha baixat tant, em sembla poc sensible», va insistir Mesa. El qui tampoc no li troba «explicació» és el director de l'Orquestra Camerata XXI, Xavier Fort: «Amb els pocs arguments que ens han donat, almenys jo no li veig cap explicació, però això no vol dir que no en tingui.» Tot i que no justifica el que l'Ajuntament pagarà, sí que ho té clar: «La cultura és cara, però estem en un territori que no l'entén com una font de riquesa i aquí forma part més del lleure.» Per la seva banda, el director del Teatre El Magatzem, Sergi Xirinacs, va criticar obertament una despesa que, segons el seu parer, «és una operació d'imatge errònia perquè no tindrà cap efecte en absolut. És llençar els diners». També creu que aquestes quantitats es podrien invertir en projectes culturals «més seriosos».


LES OPINIONS

ORIOL GRAU
sala trono
«Molt em temo que serà el preu d'una foto» «Si la presència de Malkovich deixés un llegat a Tarragona, seria fantàstic perquè enriquiria la vida cultural»
JESÚS MONLLAÓ
director de cinema
«Em semblarà bé si forma part d'un pla perquè Tarragona pugui excel·lir» «Segur que no discutiríem l'acte si anés acompanyat d'una política cultural menys erràtica»
BLAI MESA
activista CULTURAL
«Si aquests diners s'invertissin a potenciar artistes d'aquí, no caldria llogar-los» «Amb tot, ha vingut interessat per un artista de Tarragona»
XAVIER FORT
director orquestra camerata xxi
«La cultura és cara, no s'entén com a font de riquesa» «Aquí la cultura és lleure perquè molts dels que el veuran no consumeixen cultura»
SERGI XIRINACS
director del teatre el magatzem
«Tot respon a un acte de cara a la galeria per a la candidatura del 2016» «És una operació d'imatge i una puntada als ous de la cultura de Tarragona»

El PP va demanar la dimissió de la regidora Crespo

S.C

El grup municipal del PP va demanar, fa uns dies, la dimissió de la regidora de Cultura, Carme Crespo, «per negar-se a facilitar el caixet de Malkovich fins després de l'actuació», segons va explicar el portaveu Alejandro Fernández. La formació popular considera que els ciutadans «tenen dret a saber què es fa amb els seus diners». I «entenem que l'actuació de la regidora Crespo és una falta de respecte democràtic». Per la seva banda, CiU també creu que l'Ajuntament, amb «una despesa com aquesta, quasi ofèn, no ha tingut prou cintura».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.